NA24.no

Aune bak Eastern-raid

Sist oppdatert:
Riggselskapet Ocean Rig, med Geir Aune i spissen, bekrefter at de står bak budet på Eastern Drilling. De går dermed i strupen på John Fredriksen.

Geir Aune og Ocean Rig bekrefter nå at de står bak budet på Eastern Drilling. Dette har vært en av de heteste spekulasjonene i markedet, etter at det ble kjent at John Fredriksen og SeaDrill avkreftet at de stod bak forsøket på å snappe opp riggselskapet.

NA24 - din nye næringslivsavis

Smedvig er inne som storeier i Eastern Drilling, som også har en operatøravtale med nettopp stavangerselskapet som tidligere denne uken ble fullstendig innlemmet i SeaDrill-systemet.

Nå prøver altså Geir Aune og Ocean Rig å skaffe seg selskapet, som har verden største og mest moderne halvt nedsenkbare borerigg under bygging i Korea. Riggen kommer i operasjon i 1. kvartal 2008. De har også ytterligere en rigg med noe senere levering.

Les også:Prøver Eastern-raid igjen

2,6 milliarder
Aunes bud er på hele 2,6 milliarder kroner for alle aksjene i Eastern Drilling. Det ble satt fart i spekuleringene om at Ocean Rig var interessert i selskapet etter at selskapet hentet inn 250 millioner dollar i et obligasjonslån.

Men budet er fiendtlig og den andre store eieren, Smedvig, ble snappet opp av John Fredriksens SeaDrill denne uken.

Fornuftig
Analytikere NA24 iMarkedet har snakket med forteller at industrielt, kan Ocean Rig og Eastern Drilling passe meget godt sammen.

Ocean Rig har i dag to moderne halvt nedsenkbare rigger, som ikke har kontraktsdekning etter 2008-2009. Lykkes de å snappe opp Eastern Drilling vil flåten dobles og bestå av ultramoderne rigger som vil komme meget gunstig ut i slutningsmarkedet.

Provosere?
Men hovedaksjonæren i Eastern Drilling er Smedvig, som igjen er eid av John Fredriksen og SeaDrill. Tor Olav Trøim, Fredriksens finansielle våpendrager, kunne fortelle til NA24 iMarkedet at de har en vekststrategi for SeaDrill som innebærer at de er interessert i mer.

Les også:Trøim varsler videre SeaDrill-vekst

En rigganalytiker NA24 iMarkedet har snakket med mener det er lite sannsynlig at Smedvig, og altså SeaDrill, vil selge ut Eastern-riggene til Aune og Ocean Rig.

- Dette kan være for å provosere frem en motreaksjon fra Fredriksen, sier analytikeren til NA24 iMarkedet og peker på at Aune kanskje vil ønske et bud på Ocean Rig fra nettopp Seadrill.

Budet som Ocean Rig har lagt inn vil være gyldig til fredag morgen klokken 09.00.

Det var ikke mulig for NA24 iMarkedet å få kontakt med Aune torsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere