NA24.no

Avblåser nullrente

Sist oppdatert:
Økonomer tror Norges Bank bommer med sine pessimistiske prognoser.

Flere økonomer NA24 har snakket med mener Norges Bank tar for hardt i når sentralbanken nå har nedjustert rentebanen kraftig.

NA24 - din næringslivsavis

Norges Bank tror renten skal ned til 1 prosent, og holder døren vidåpen for at man får nullrente i Norge.

- Dersom vi kommer ned mot nullrente kommer vi mot ukjent terreng. Vi følger veldig nøye med de landene som har senket renten ned mot null, og vil lære av deres erfaringer.Dersom vi kommer ned dit er fordelen er at vi kommer etter andre land og kan høste erfaringer av det de gjør nå, sa visesentralbanksjef Jan Qvigstad på dagens pressekonferanse.

Les mer: Det kan bli nullrente

Tror ikke på anslagene
- Hvis vi kommer ned til 1 prosent, er veien kort ned til null, sier Bjørn-Roger Wilhelmsen, makroøkonom i First Securities til NA24.

First Securities tror ikke på nullrente i Norge, og mener også Norges Bank kan komme til å gjøre en feil dersom renten kommer så langt ned til rekordlave 1 prosent. Styringsrenten til Norges Bank har aldri før ligget lavere enn 1,75 prosent.

- Basert på slik vi leser økonomien nå, tror vi ikke at renten skal ned til 1 prosent. Norges Bank har åpenbart lagt større vekt på internasjonale forhold enn på den økende optimismen vi mener å se i norsk økonomi, sier Wilhelmsen.

- Hvis renten går helt ned til en prosent tror vi at renten skal mye raskere opp igjen enn det sentralbanken legger til grunn. Vi tror uansett at renten kommer til å gå raskere opp enn Norges Bank mener fordi vi tror det kommer et omslag i verdensøkonomien i løpet av året. Det er også slik at rentebunnen til Norges Bank nås i september. Før den tid forventer vi å se flere positive tall i Norge, sier Wilhelmsen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Kom sent på ballen
Også Ola Grytten, som er professor ved Handelshøyskolen i Bergen, mener at Norges Bank, i likhet med både Finansdepartementet og Statistisk Sentralbyrå, ble vel sent pessimistiske.

- Men det skal sies at Norges Bank så det negative før Finansdepartementet og SSB. Det skal de ha, sier Grytten.

Han mener imidlertid at når Norges Bank først ble pessimistiske så ble banken veldig pessimistiske.

- Jeg håper at Norges Bank kanskje etter hvert er i det for negative området, mens de tidligere var for positive. Men det er absolutt mulig at det banken forutser kommer til å skje, sier Grytten som også legger til at den norske økonomien virker mer robust enn det mange hadde trodd.

- Hvordan tror du renten vil utvikle seg i tiden som kommer?

- Det er veldig dumt å gå ut over Norges Bank spådommer, det er jo disse som setter renten. Men jeg tror ikke vi får nullrente i Norge, og jeg tror ikke vi bør få det heller. Men jeg ser det som svært sannsynlig at renten kommer på 1-tallet, et stykke ned på 1-tallet. Og den kan nærme seg 1 blank, sier Grytten.

- Men hvorfor kuttet ikke Norges Bank mer når deres egne signaler er så tydelige?

- Det er farlig å kutte for mye. For det første bruker man opp hele rentevåpenet. For det andre kuttet de med 1,75 prosent i desember. Hvis man sitter ned renten for mye så risikerer man at man setter i gang en kredittboom, sier Grytten som peker på at dette kan fyre i gang igjen boligmarkedet ettersom man begynner å lete etter investeringsmarkeder.

Boblefare
- Det er overraskende hvor hardt de tok i med nedjusteringen av rentebunnen, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning til NA24.

- Dette betyr at de langt fra er ferdig med å kutte renten, og at de har tenkt å kutte 1 prosent til i løpet av året. Allerede om to måneder vil de kutte renten ytterligere med 0,5 prosent, sier Chen.

Han peker på det først og fremst er svakere etterspørsel og vekst hjemme og ute som trekker rentebanen ned.

- Til en viss grad legger de i for stor grad vekt på konsensus når det gjelder vekstforventninger. Faren kan være at det lave rentenivået er med å bygge opp nye bobler hvis de ikke trekker inn likviditeten kjapt nok når ting snur.

Kronen svekket seg umiddelbart og rentene faller også kraftig etter rentebeslutningen.

- Mer negative enn meg, jo
Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Gruppen sa på forhånd at han ønsket et rentekutt med 1 prosentpoeng på dette rentemøtet. Han så ingen grunn til å vente til i høst med å kutte renten ned mot 1 prosent.

- Jeg hadde foretrukket min bane nå fordi jeg tror man har begrenset glede av en så lav rente. Norges Bank ser også behovet for lave renter ut i 2010, og det har jeg ingen problemer med. Men det overrasket meg at det vil holde renten lavt så lenge, sier sjeføkonomen.

- Ellers så er de åpenbart veldig bekymret. Det er en kraftig nedjustering, også i forhold til mine anslag. Og det sier jo ikke så rent lite, sier Andreassen.

Spar penger
NA24s gratistjeneste Minrente blir mer og mer populær.

Hittil har over 20.000 lesere registrert seg, og det går ikke en dag uten at fornøyde lesere får flyttet lånet sitt til en bank med bedre vilkår.

Samtlige har tjent 5000 kroner eller mer.

Minrente gir deg sannheten om ditt boliglån.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere