NA24.no

Avduker romskip for turister

Foto: Fotograf:Jae C. Hong (AP)
Sist oppdatert:
Richard Branson lanserte i dag romskipet som kan oppfylle din drøm - hvis du har romslig lommebok.

Selskapet Virgin Galactic lanserer mandag romskipet SpaceShipTwo og moderskipet VMS Eve på Mojave Air and Space Port i Mojave i California.

Bak satsningen står fly- og musikkgründeren Richard Branson, som planlegger å starte daglige flyvninger for romturister fra en base i New Mexico i USA.

Noe senere i kveld vil guvernørene Arnold Schwarzenegger fra California og Bill Richardson fra New Mexico døpe romskipet med navnet Enterprise.

Branson stod i 2004 bak den første private romreisen, med forløperen til SpaceshipTwo.

Seks passasjerer
Den nye satningen er vesentlig større. SpaceshipTwo har plass til to piloter og seks passasjerer. Moderskipet vil stige til rundt 16.000 meter, før selve romskipet kobles løs og skytes videre. Maksimal høyde er rundt 100.000 meter. Totalt vil reisen ta to og en halv time. Passasjerene vil være vektløse i rundt fem minutter.

Det er fortsatt ikke klart når de første romturistene kan spenne fast sikkerhetsbeltene, for omfattende testing og godkjenning gjenstår, men planen er at det skal skje innen utgangen av 2011.

Nordmann på listen
Rundt 300 personer skal ha reservert plass. Prisen oppgis av Virgin Galactic til fra 200.000 dollar, eller 1,15 millioner kroner, og oppover. Et refunderbart depositum er fra 20.000 dollar og oppover.

En av dem som allerede står på ventelisten er nordmannen Terje Olsen (49).

– Jeg har hatt interesse for dette helt siden tredje klasse på skolen, da jeg så Neil Armstrong gå på månen. Det som jeg er med på nå, er i aller høyeste grad en guttedrøm som går i oppfyllelse, sa Olsen til tv2nyhetene.no før helgen.

Her er en video fra Virgin Galactic:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere