NA24.no

Avgang ga nedgang

Sist oppdatert:
Norsk Hydro ble den store taperen da sjefen sa opp.

Stupende oljepris og Eivind Reitens overraskende oppsigelse preget Oslo Børs mandag.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen endte til slutt med en nedgang på 3,51 prosent til 229,20 poeng. Nedturen ble forsterket mot slutten av dagen. Omsetningsstatistikken viser derimot at volumet ikke var all verden. Totalt ble det omsatt aksjer og grunnfondsbevis på Oslo Børs for snaut 3,8 milliarder kroner. Det er godt under snittet de siste dagene.

Reitens farvel
Mye dreide seg om Norsk Hydro på ukens første dag. Konsernsjef Eivind Reiten overrasket alle med å annonsere at han trekker seg fra stillingen. Etter snart åtte år i sjefsstolen velger Reiten nå å si takk for seg, og begrunner avgjørelsen med at det er på tide å gi seg i toppvervet. Avgangen kommer samtidig med at Reiten har vært svært negativ til utviklingen i verdensøkonomien og finansieringsmulighetene i Norge.

Les mer: Eivind Reiten går av

I forbindelse med overraskende avskjedigelser for toppsjefer kommer som regel spekulasjoner om den virkelige bakgrunnen til oppsigelsene. Spekulasjonene går som regel på tilstanden for de aktuelle selskapene og den økonomiske utviklingen. Reiten selv hevder har overlater et selskap i god stand, men den avtroppende Hydro-sjefen har kommunisert at inneværende år blir vanskelig.

Les mer: Reitens fete etterlønn

I aksjemarkedet har Reiten vært en populær toppsjef. I det politiske miljøet i Norge har inntrykket vært et helt annet. Som øverste sjef for et av Norges største selskaper har Reiten solgt unna virksomheter og stått bak flere. Samtidig har Eivind Reiten vært tildelt gunstige opsjons- og etterlønnsavtaler. Det liker politikere dårlig.

I kjent Hydro-tradisjon blir etterfølgeren hentet internt. Svein Richard Brandtzæg har vært i Hydro i 23 år og startet i det tidligere industrikonglomeratet samtidig med Reiten i 1986.

Les mer: Solid lønnshopp for Hydro-topp og Hydro barberer fallskjermen

Tall fra konkurrent
Reaksjonen i aksjemarkedet var entydig. Hydro-kursen ble sendt rett ned. Konkurrenten Alcoa vil som et av de første selskapene i USA legge frem sitt resultat for fjerde kvartal. Analytikerne venter at Alcoa vil legge frem et tap for fjorårets siste kvartal. Aluminiumsprodusenten meldte i forrige uke at de skal foreta store kutte av produksjonen for å tilpasse seg en situasjon der etterspørselen har blitt rammet av dårligere økonomiske tider. Rundt 13.500 ansatte må også gå.

Da handelen på Oslo Børs var ferdig mandag hadde Hydro-aksjen falt hele 10 prosent til 27 kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Stup for oljeprisen
Store deler av nedturen for de øvrige selskapene på børsen må i stor grad tilskrives et fall i råvaremarkedet. Blant annet viste oljeprisen igjen svakheter.

På tampen av forrige uke kom det en ny arbeidsmarkedsrapport fra arbeidsdepartementet i USA. Tallene var nedslående og viste at ledigheten økte til 7,2 prosent i desember i fjor. Ikke siden januar 1993 har ledighetsnivået vært høyere. I 2008 mistet 2,6 millioner amerikanere jobben og det er det høyeste nivået siden 1945.

Svake økonomiske utsikter har medført lavere etterspørsel etter oljerelaterte produkter, og faren er at etterspørselsfallet vil bli større enn OPECs produksjonskutt.

Nedturen kommer etter at det går mot en løsning på konflikten mellom Russland og Ukraina. Gassforsyningene fra Russland som fraktes gjennom rørledninger i Ukraina stanset helt opp i forrige uke. Beskyldninger haglet på begge sider om hvem som har skyld i bruddet.

Februarkontrakter på nordsjøolje falt 4,89 prosent til 42,25 dollar per fat under handelen på råvarebørsen i London.

Aksjer i bevegelse
StatoilHydro falt 1,68 prosent til 117 kroner, men det var flere andre som pekte seg ut i langt mer negativt ut. Yara-aksjen falt 5,5 prosent til 5,50 kroner, mens Telenor falt 2,96 prosent til 47,50 kroner. Solenergiselskapet REC og riggselskapet Seadrill falt henholdsvis 4,79 prosent til 69,50 kroner og 4,92 prosent til 56,10 kroner.

Tørrbulkrederiet Golden Oceans solide opptur mot slutten av forrige uke fikk en brå stopp. Aksjen falt 12,98 prosent til 5,43 kroner.

På vinnerlisten tronet gruveselskapet Intex Resources med en oppgang på 22,73 prosent til 1,89 kroner, mens Hurtigruten steg 22,06 prosent til 3,43 kroner.

Les mer: Foreslår tidenes gavepakke

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere