NA24.no

Avgjørende uke for aksjemarkedet

Sist oppdatert:
Etter kraftig oppgang i aksjemarkedene kan flere viktige tall stanse festen.

Den positive trenden fortsetter på børsene, og forrige uke ble en av de bedre så langt i år med en oppgang på 5,3 prosent i Oslo.

Norske aksjeeksperter begynner å innta en positiv holdning, men advarer mot skuffelser på kort sikt.

Følg markedene på NA24 iMarkedet

I forrige uke ble markedene overrasket over de aggressive tiltakene den amerikanske sentralbanken iverksatte for å presse ned markedsrentene. Nyheten bidro til å sende oljeprisene kraftig opp, samtidig som den amerikanske valutaen svekket seg på bred front.

Denne uken kan en rekke nyheter påvirke stemningen.

Viktige tall
Mandag ettermiddag skal USAs finansminister Timothy Geithner offentliggjøre detaljene i planen om å avlaste bankene for de såkalte giftige verdipapirene de sitter med. I forkant er markedet positivt. I tillegg er uken spekket med viktige makrotall.

LES MER: Vil du kjøpe gjeld med denne mannen?

Aksjestrateg Erlend Lødemel i DnB Nor Markets sier til NA24 at de er spent på alle nøkkeltallene som kommer denne uken.

- Vi har hatt en veldig solid opptur i det siste, drevet av fundamentalt gode nyheter. Men nå går vi inn i en uke med masse nøkkeltall, og det vil være med å styre markedet på kort sikt, sier han, og legger til at han ikke tør spå hvordan det vil gå.

Erlend Lødemel DnB NOR Markets Aksjestrateg

- Usikkerheten er veldig stor, men jeg tror vi kan få en del skuffende makrotall og få en sidelengs utvikling etter den oppturen vi har hatt, sier Lødemel.

DISKUTÈR HER:Hva tror du skjer på Oslo Børs?

Han sier at de er positive til aksjemarkedet på sikt, men er mer avmålt på kort sikt.

Det kommer et batteri med tall denne uken, og analytikerne NA24 har snakket med trekker særlig fram amerikansk forbruk og inntekter som kommer fredag, ordreinngang av varige goder samt salg av eksisterende boliger i USA som begge kommer onsdag. Tall for nyboligsalget kommer mandag.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Småpositiv
Aksjesjef Ståle Bjørnstad i Handelsbanken Capital Markets er «småpositiv» til markedet fremover.

- I dag drives markedet opp av oljepris og USA. Stemningen er positiv i markedet til at myndighetene i USA skal greie å løse problemene i kredittmarkedet, sier Bjørnstad, og legger til:

- De fyrer opp alle sylindrene der ute, og viser handlekraft. Om de greier å løse opp alle problemene, gjenstår å se.

Aksjesjefen mener for det norske aksjemarkedet at det er flere momenter å se på etter hvert som vi nærmer oss resultatene for første kvartal.

DISKUTÈR HER:Hva tror du skjer på Oslo Børs?

Bjørnstad tor det er to ting som kan påvirke markedet i negativ forstand:

- For det første, hvordan har valutasvingningene den siste tiden påvirket. I tillegg så har vi det momentet som vi så med Sony Ericsson i forrige uke (Selskapet sendte ut resultatvarsel etter å ha blitt negativt påvirket av svak etterspørsel og av at forhandlerne bygger ned lagrene. Journ.anm.). Hvordan er lageroppbyggingen i kanalene, hvor langt har selskapene kommet med dette og hvordan vil det slå inn på bruttomarginene?, sier Bjørnstad.

- Så kan man selvfølgelig si at forventningene har kommet kraftig ned. Det gjenstår å se om selskapene, tross dollarsvingninger og lagerreduksjon, greier å komme med positive nyheter, sier Bjørnstad.

- Glemmer dollaren
Analysesjef Kim Evjenth i Argo Securities forteller til NA24 at de kommer med en ny strategirapport fredag denne uken.

Han har derfor ikke noe konkret syn på markedet han vil dele nå. Men hans generelle kommentar til dollaren og oljeprisen, som nå henholdsvis beveger seg ned og opp, er at dette balanserer seg ut.

- Oppgangen i oljeprisen gjør at det blir entusiasme på Oslo Børs, men man glemmer dollareffekten, sier Evjenth.

Han tror fokus nå vil være rettet mot mange politiske utspill, men at man begynner å se på selskapene inn i midten av april når sesongen for resultatvarsler for andre kvartal starter.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere