*Nettavisen* Økonomi.

Avis på e-papir

Belgiske avislesere bytter ut papiravisen mot en bit plastikk. De Tiijd blir første avis i verden som gir ut nyhetene på elektronisk papir.

24.02.06 10:48

De 200 belgierne som vanligvis leser Antwerpen-avisen De Tiijd, blir de første i verden som får nyhetene sine på elektronisk papir.

Eksperimentet skal pågå i tre måneder, og resultatene vurderes av eksperter på universitetet i Antwerpen.

Bøyelig plastark
- Dersom testperioden går bra, legger vi opp en forretningsplan basert på utredningen, sier prosjektlederen Peter Bruynseels til Deutsche Presse-Agentur.

I stedet for papir har leserne en bildeskjerm i form av et bøyelig plastark på størrelse med en vanlig avis. Hver morgen kobler leserne sin elektroniske avis til internett, og får oppdatert de siste nyhetene. Avisen kan deretter tas med på bussen eller trikken og leses frakoblet. Har du tilgang til trådløse nettverk, kand du få oppdatert de siste nyhetene i løpet av dagen.

E-papir har flere fordeler enn vanlige skjermer. De er tynnere, lettere og bøyelige, og drar veldig lite strøm. Batteriet holder en uke. Bildet er også flimmerfritt, og e-avisen ser ut som en vanlig trykt avis i en klar plastmappe.

4.000 kroner
En ulempe er at e-papiret bare kan vise sorthvitt foreløpig. De Tiijd bruker e-papirteknologien E Ink - utviklet på MIT i USA.

Plastarket er egentlig to ark med flere millioner svarte og hvite bitte små kuler mellom. Et rutenett av elektroder sorterer de hvite og svarte kulene til tekst og bilder. Eksperimenter med farge pågår, men foreløpig finnes bare 16 nyanser av grått.

E-papiravisen kan lagre 244 megabyte, plass til alle avisutgavene i én måned. Du kan også lagre e-bøker og andre dokumenter.

- Bevegelige bilder og lyd kommer i framtiden, sier Russel J Wilcox hos E Ink.

Foreløpig koster en e-avis 4.000 kroner, men prisen kommer til å bli mye lavere når de starter masseproduksjon.

Mange mediehus kommer til å følge eksperimentet i Antwerpen. Papir og distribusjon er store kostnader for alle aviser, og å gi ut en avis på internett er mye billigere enn å trykke den.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.