NA24.no

Valuta USD 8,08 EUR 9,62 GBP 10,93 SEK 91,28
Oslo Børs 0,76%
Foto: Vidar Langeland, BA

Avlyser dommedag i boligmarkedet

-Hvert fall utsatt på ubestemt tid.

- At veksten i økonomien og boligprisene flater ut, betyr ikke at økonomien holder på å kollapse, forsikrer Bjørn Erik Øye, bedriftsøkonom i Prognosesenteret.

Han peker på at 2013 ligger an til å bli tidenes beste år for boligmarkedet, men at man kan få et helt annet inntrykk av å lese intervjuer med ulike økonomieksperter i avisene, skriver Bergensavisen.

- Lure i flokk
- I hele september og oktober har vi lest oppslag som kan gi inntrykk av at norsk økonomi holder på å kollapse. Sannheten er at det fortsatt er vekst, men ikke like mye som før. I stedet for å øke fra hundre til 103 øker det kanskje bare til 102, mens man får inntrykk av at det bremser til 95, sier han til BA.

- Nordmenn er lure, men de er lure samtidig. Når man leser mange negative oppslag om økonomien, får det en forsterkende effekt.

Han mener at boligmarkedet er spesielt følsomt for denne psykologien, ettersom det å kjøpe bolig er et så viktig skritt i menneskers liv.

- Er du trygg på økonomien, kan du kjøpe først og selge etterpå. Er du utrygg, vil du selge først og så kjøpe. Når alle gjør det, blir det en opphoping av boliger for salg, som fører til prisnedgang.

- For mye, for fort
Øye peker samtidig på at boligmarkedet er en av de mest utsatte konjunkturene i økonomien.

- Når dette skjer samtidig med at man strammer inn kravet til egenkapital hos kunden, kravet til soliditet hos banken og kommer med nye krav til boliger, så påvirker det boligmarkedet fordi det blir mindre og dyrere penger.

Øye understreker at alle disse tiltakene er fornuftige, men mener det er uheldig at de ble innført omtrent samtidig som veksten i norsk økonomi bremset.

- Disse tiltakene kunne blitt innført med et litt lenger tidsperspektiv, mener han.

- Samtidig er det slik at man aldri tidligere i Norge, og spesielt i Bergen har omsatt så mange boliger. Det går bedre i boligmarkedet enn noensinne. Dommedag kan utsettes på ubestemt tid denne gangen også, sier han spøkefullt.

Bergen skiller seg ut
Mens resten av landet opplever at nesten ingen vil kjøpe boliger om høsten, er situasjonen annerledes her i byen.

- Bergen er litt atypisk og skiller seg ut fra resten av landet her, sier bedriftsøkonom Bjørn Erik Øye til BA.

- Bergenserne kjøper fortsatt boliger, og det er mindre prisfall her enn andre steder. Omsetningstiden viser også at det aldri har gått så raskt å selge bolig før, sier han.

Ifølge Øye er det ikke uvanlig at Bergen er i utakt med resten av landet når det gjelder svingningene i boligmarkedet.

- Det er heller ingenting som tyder på umiddelbar nedgang i prisene her.

Ifølge Øye tyder de foreløpige prognosene på at boligprisene i 2014 vil øke med mellom to til fire prosent i Norge, og mellom tre til fem prosent i Bergen.

- Boligprisnivået i Bergen er ikke på maks i forhold til hva bergensernes økonomi klarer. Når prisveksten synker, er det fordi bergenserne ikke vil betale så mye, og ikke fordi de ikke har råd til mer, sier han.

- Tror ikke folk er så naive
- Jeg tror Bjørn Erik Øye overvurderer vår påvirkningskraft, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken.

Han er en av økonomene som har vært mye i media i forbindelse med saker om at norsk økonomi og boligmarkedet bremser opp, som for eksempel denne artikkelen fra Dagens Næringsliv.

Han mener at det er for lettvint å si at det skapes en forsterkende effekt blant forbrukere av å lese om nedgang i økonomien.

- Det er klart svingninger i markedet påvirker hva folk gjør, men jeg tror ikke folk flest er så naive at de tror på alt som står i avisen.

Mork presiserer at han aldri har uttalt at økonomien i Norge svekkes, men at veksten flater ut.

Det er samme utgangspunkt som Øye legger til grunn, men Mork er hakker mer bekymret over hva dette har å si.

- Jeg har heller ikke fremstilt dette som et stort problem, men presentert grundige analyser som vi har gjort, sier han.

- Ut ifra det spår vi en utvikling i norsk økonomi, og peker på enkelte risikomomenter. Dette er kun prognoser, som kan vise seg å stemme, eller ikke.

Les flere saker fra Bergenavisen!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere