NA24.no

Avslår bud på 50 millioner for tomten til Kunstsilo


STRIDENS KJERNE: En gammel kornsilo kan bli bygget om til kunstmuseum for rundt 600 millioner kroner.
STRIDENS KJERNE: En gammel kornsilo kan bli bygget om til kunstmuseum for rundt 600 millioner kroner. Foto: Mestres Wåge Arquitectes og MX_SI Architectural studio
Sist oppdatert:
Kristiansand Havn avslår bud på 50 millioner, og vil vil heller selge tomten for under en tredjedel til kunstmuseum-prosjektet.

Tirsdag avgjøres etter alt å dømme skjebnen til det omstridte Kunstsilo-prosjektet i Kristiansand. Planen om å bruke mange hundre millioner offentlige kroner har splittet befolkningen og de politiske partiene i sørlandsbyen.

Den ivrigste motstanderen er Netthandel-gründer Einar Øgrey Brandsdal, som la inn et privat bud på 50 millioner kroner for tomten og den gamle siloen i håp om å torpedere prosjektet.

PRØVER Å STOPPE PROSJEKTET: Netthandel-gründer Einar Øgrey Brandsal prøver å stoppe prosjektet til rundt 600 millioner kroner. Men forsøket på å kjøpe tomten er foreløpig avslått av Kristiansand Havn.

Etter bare noen få dager fikk han blankt avslag: - På denne bakgrunn må vi meddele at det for tiden ikke er aktuelt med salg av siloen til utenforstående interessenter, heter det i et brev fra leder i havnestyret, Pål Harv, og fungerende havnedirektør Thomas Granfeldt.

Du kan lese avslaget her:

Avslaget innebærer at Kristiansand Havn heller vil selge tomten og siloen til kunstprosjektet for 15 millioner kroner enn å akseptere budet fra Einar Øgrey Brandsdal på 50 millioner kroner. 

Øgrey Brandsdal tror han kan få enda mer penger ved å selge tomten videre, men har frasagt seg en eventuell gevinst. 

I praksis betyr det at Kristiansand kommune øker sitt bidrag fra den vedtatte bevilgningen på 50 millioner kroner til Kunstsilo, til en reell verdioverføring på totalt 85 millioner kroner når billigsalget av tomten regnes inn.

I tillegg må stat, fylke og kommuner regne med å dekke årlige underskudd på minst 40 millioner kroner hvis kalkylene slår til.

Splittelser i de lokale partiene
Selv om Kristiansand Havn ikke vil godta budet, så står det frem til møtet i Vest Agder fylkesting på tirsdag.

Det er knyttet stor spenning til møtet og om Arbeiderpartiet får flertall for sitt forslag om at den private kunstdonatoren Nicolai Tangen må ta en større del av kostnadene ved det nye museet.

Høyre er for prosjektet, mens Fremskrittspartiet er imot. I både Arbeiderpartiet og Kristelig folkeparti er det betydelig skepsis.

Dersom det vedtaket går igjennom, oppfatter Nicolai Tangen det som et klart nei til Kunstsilo.

Norges dyreste museum
Samtidig kommer det nye innspill som reiser tvil om realismen i kalkylene for det nye prosjektet. For å oppnå de anslåtte billettinntektene trenger man 150.000 besøkende og en billettpris på 168 kroner.

En sammenligning avisen Klassekampen har gjort i dag viser at det vil gjøre Kunstsilo til det desidert dyreste museet å besøke i Norge. De fleste andre kunstmuseene i Norge har både billigere billettpriser og færre besøkende.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere