Gå til sidens hovedinnhold

Avslører de skjulte billettprisene

Disse selger de billigste flybillettene.

Flysøkemotoren WhichAirline som baserer seg på 100.000 ruter, har sett på hvilke lavprisselskaper det er som faktisk tilbyr de billigste rutene i Europa.

- Undersøkelsen er basert på alle kortdistanseruter som selskapene tilbyr, sier Petra Vaskovych hos WhichAirline til Nettavisen NA24.

Hun sier at de lagde undersøkelsen fordi de stadig mottar spørsmål om hvilke flyselskaper som er billigst.

- Så vi ønsket å ta en nøyere titt på dette, sier hun.

Med kortdistanse mener de alle flyginger i Europa.

- Vi bestemte å ikke ta med transatlantiske ruter, fordi det ville være urettferdig for Norwegian og andre selskaper sammenlignet med Ryanair som ikke tilbyr slike ruter, sier Vaskovych.

Med utgangspunkt i mer enn 300.000 billettpriser for fremtidige avganger, oktober i år eller senere, har de kommet fram til at det er tyrkiske Pegasus Airlines som i snitt flyr folk billigst hit og dit.

Av de 20 selskapene som er med i undersøkelsen, er det kun syv som tilbyr billetter til i snitt under 100 euro, 800 kroner etter dagens kurs.

Reelle priser
Men i tillegg til selve prisen på billettene, har de også tatt med avgiftene, noe som skal vise de faktiske prisene.

Og når avgiftene legges til, blir det merkbare endringer.

For eksempel stiger Ryanair, som av mange regnes som det billigste selskapet, sine billettpriser fra 58,45 euro til 83,45 euro.

Noe som tilsvarer en vekst i billettprisene på hele 42 prosent.

Det gjør at selskapet går fra det billigste til det fjerde billigste, og det overrasker de som har foretatt undersøkelsen.

- Vi ble faktisk ganske overrasket over hvilke flyselskaper det er som er billigere enn Ryanair, når man ser på totalpris inkludert avgifter, sier Vaskovych.

Her er oversikten over de billigste snittbillettene til venstre, og de billigste billettene med avgifter til høyre:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Store forskjeller
Det er også store forskjeller på hvor stor andel av totalprisen som er avgifter i de forskjellige selskapene.

For eksempel opererer Pegasus Airlines og italienske Meridiana helt uten avgifter i sine oppgitte priser, mens Norwegian er et av selskapene som har minst påslag.

Det norske selskapet er på 16. plass over de billigste med og uten avgifter. Snittprisen til selskapet Bjørn Kjos leder er på 133,70 euro, mens de med avgifter er på 142,70 euro som tilsvarer et tillegg på 6,7 prosent.

Pass på
WhichAirline kommer også med noen råd som bør følges om man ikke skal ende opp med ekstrasmeller. Flere lavprisselskaper tjener nemlig store summer på en rekke ekstraavgifter, som ikke er tatt med i undersøkelsen.

Et eksempel er bagasjen som med Ryanair kjapt kan øke prisen med ytterligere 100 euro, dersom du har bestilt 15 og ikke 20 kilo bagasje, men ender opp med å ta med deg fem kilo ekstra. I tillegg straffer selskapet passasjerer som ikke selv har printet ut og tatt med boardingkortet sitt med hele 70 euro.

Ungarske Wizz Air går så langt at de krever betalt for ekstra mye håndbagasje.

Flere selskaper tar også ekstra betalt for tjenester som å bli prioritert ved boarding, setereservering, sms-bekreftelser og større benplass.

- Spar på tidspunkt
Det finnes også en mulighet der man kan spare store summer på billettbestillingen.

I september 2010 presenterte den japanske professoren Makoto Watanabe og tyske Marc Möller, begge ved institutt for økonomi ved universitetet Carlos III i Madrid, en komplisert matematisk formel som skal bevise at du får billigst flybillett ved å bestille nøyaktig åtte uker før du skal reise.

Eller som de sier det.

I tillegg er det verdt å huske på at tirsdager og onsdager er de billigste dagene å fly på. Fredag og søndag er de dyreste utreise- og ankomstdagene.

Les mer her: Spar tusenlapper på å pugge denne

Mer fra Nettavisen:

Reklame

Strømsjokket: Kun 2,3 % har den billigste avtaletypen

Kommentarer til denne saken