Gå til sidens hovedinnhold

Avslører Valla-bløff

Gerd-Liv Valla holdt den politiske ledelsen uvitende om statssekretær Berit Reiss-Andersens oppsigelse.

Gerd-Liv Valla hevdet overfor Berit Reiss-Andersen at hun måtte bli i jobben som statssekretær etter eksplisitt ønske fra statsministerens kontor (SMK).

Nå avviser flere kilder ved SMK at de ble informert av Valla. Det står direkte i strid med faksen Valla sendte til Reiss-Andersen, for å forsøke å overtale henne til å bli litt lenger i jobben.

NA24 - din næringslivsavis

Ifølge Reiss-Andersen var Vallas plan å kunne sparke henne ved en senere anledning.

Les mer: - Ble truet av Valla

TV 2 Sumo: Hevder Valla ikke snakket sant

Daværende stabsjef ved statsminister Thorbjørn Jaglands kontor bekrefter overfor NA24 at Gerd-Liv Valla ikke informerte den politiske ledelsen om Reiss-Andersens oppsigelse, slik hun skulle.

I stedet hevdet Valla i media at det var hun selv som hadde tatt initiativ til å skifte ut statssekretærene sine.

- Løy om SMK-kontakt
I mars 1997 hadde daværende statssekretær Berit Reiss-Andersen fått nok av Gerd-Liv Vallas lederstil, og meddelte den daværende justisministeren at hun ønsket å forlate departementet.

Valla skal ha blitt skuffet, og svart at hun hadde planlagt å sparke henne selv, men ikke før til sommeren.

Fem dager senere, den 26. mars, sender Valla en faks til Reiss-Andersen, hvor hun viser til «samtaler med SMK» og ber henne fortsette i tre uker til.

Det avviser flere kilder ved statsministerens kontor overfor NA24.

Daværende regjeringsråd, nåværende ESA-president Bjørn Grydeland, sier til NA24 at de som skulle vært informert var statsminister Thorbjørn Jagland og stabsjef Britt Schultz, som i dag er kompetanserådgiver ved Aps partikontor.

- Politisk ledelse og jeg som stabssjef visste ingenting før Frøy Kannert kom til meg og fortalte at Reiss-Andersen hadde meddelt henne at hun ønsket å gå av, sier Britt Schultz til NA24.

- Ble overrasket
Statssekretærer er utnevnt av kongen i statsråd og beskyttet av embetsmannsloven.

- Det som er naturlig er at avgang av statssekretærer skal meldes fra til statsministerens kontor, ved politisk ledelse, for saker som skal behandles av kongen i statsråd, sier Schultz.

- Og det er statsministeren og deg som stabssjef?

- Ja.

- Og det var Gerd-Liv Valla, som Reiss-Andersens statsråd, som skulle varslet dere?

- Ja, det er riktig.

- Hvordan reagerte du på at du ikke hadde blitt informert?

- Jeg husker bare at jeg ble overrasket. Så tok jeg selv kontakt med Reiss-Andersen.

- Visste statsminister Thorbjørn Jagland om statssekretærens ønske om avgang?

- Det må du nesten spørre ham om, men det ville vært naturlig at jeg visste det på det tidspunkt en statssekretær ville gå, sier Britt Schultz til NA24.

NA24 har uten hell forsøkt å få daværende statsminister, stortingspresident Thorbjørn Jagland, i tale om denne saken.

Fire gikk
Omtrent samtidig med Berit Reiss-Andersen, valgte også Gerd-Liv Vallas andre statssekretær, Øystein Mæland, og politisk rådgiver Øyvind Slåke, å trekke seg.

- Jeg kan bekrefte at jeg gikk av som statssekretær i Justisdepartementet i 1997 på grunn av Gerd-Liv Vallas problematiske lederstil. Den opplevelsen som Ingunn Yssen beskriver er til å kjenne seg igjen i, sa Mæland til VG onsdag.

Kort tid etter at den politiske ledelsen forlot Valla, sa også Justisdepartementets øverste embetskvinne, departementsråd Rakel Surlien, takk for seg.

Det har ikke lyktes NA24 å få noen kommentar fra Gerd-Liv Valla.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 70,55 øre - fastpris 24,90 øre