Gå til sidens hovedinnhold

Avsløring: Norske tollere brukte millioner på pepperspray. Nå må den inndras

Tolletaten brukte 3,4 millioner kroner på å rulle ut pepperspray til tollerne. Nå må de inndra peppersprayen.

NRK avslørte i forrige uke at tollbetjenter i over ett år har vært bevæpnet med pepperspray uten tillatelse fra politiet. Først ville tolldirektøren fortsette å bryte reglene, men etter intervju med NRK, snudde han.

Tok feil

I etterkant av avsløringen har både Politidirektoratet og Tolletaten innrømmet at de tok feil, og at de aldri hadde tillatelse til å bruke pepperspray.

– Det er ingen tvil om at vi feiltolket våpenloven på en slik måte at Tolldirektoratet trodde de hadde lov til å bruke pepperspray i to år, sa Ole Bredrup Sæverud i Politidirektoratet til NRK.

Nå kan Nettavisen avsløre at den ulovlige pepperspray-utrullingen kostet hele 3,4 millioner kroner.

Ifølge dokumenter Nettavisen.Økonomi har fått tilgang på, har Tolletaten spesielt brukt mye penger på kurs og seminarer.

Les også

«Byens desidert styggeste bygg» skal bli kunstmuseum til en halv milliard

Opplæring i pepperspray

Av totalkostnadene på kr 3.470.468 er det omtrent halvparten som er brukt på «Kurs og seminarer for egne ansatte». I tillegg er det kommet en halv million i diett- og reisegodtgjørelse.

Nettavisen.Økonomi har i sine undersøkelser bedt om innsyn i alle kostnader i hele perioden, for å avdekke om det var ytterligere kostnader etter prøveprosjektets avslutting. Det forsikrer Tolletaten om at det ikke er.

– Det er ikke tilkommet ytterligere kostnader i prøveprosjektet. Utrulling av pepperspray i 2019 er ikke iverksatt, og det er dermed ikke tilkommet kostnader til dette arbeidet, skriver Elisabeth Nettum i Tolldirektoratet til Nettavisen.Økonomi i en e-post.

Pepperspray er en intens spray som brukes av politiet i en rekke land som et ikke-dødelig middel i møte med voldelige situasjoner. I Norge er det strenge regler for bruk av pepperspray, og det er kun politiet som har lov til å bruke det.

Les også

Oslo kommune kjøpte kunst til kloakken, men ingen får se den

Tolletaten svarer

Nettavisen forsøkte i flere dager å få svar fra Tolletaten om pengebruken, og hvilken nytte denne hadde.

– Hvordan er det å ha brukt 3,4 millioner kroner på pepperspray som det i etterkant viser seg å ha vært ulovlig gjennom hele perioden?

– Disse midlene er knyttet til opplæring og gjennomføring av prøveprosjektet for perioden 2016-2017. Kun en liten del av kostnadene er knyttet til anskaffelse av selve peppersprayen, sier kommunikasjonsdirektør Kim Gulbrandsen i Tolletaten.

Etaten mener dette har vært viktig opplæring uavhengig av om prosjektet i realiteten har vært ulovlig gjennom hele perioden.

– Samtlige tolltjenestemenn som deltok i prøveprosjektet ble lært opp i konflikthåndtering og samtaleteknikk gjennom prøveprosjektet. Dette er viktig kompetanse som tolltjenestemennene benytter i sin daglige tjeneste, sier han.

– Forventer dere noen konsekvenser for å ha brutt loven, og brukt disse pengene?

– Det må vi komme tilbake til, sier Gulbrandsen.

Les også

Erna Solberg er mye dyrere i drift enn Jens Stoltenberg

Kommentarer til denne saken