Avslørt av hemmelig e-post

Skal du kutte hjørner, så ikke fortell om det per e-post.

23.10.08 08:47

(NA24-KOMMENTAR): Det var mange syndere i subprimemarkedet, hvor det siste årets jordskjelv i finansmarkedene ble utløst.

Boligkjøpere bløffet om sin økonomiske situasjon og tok altfor stor risiko, uavhengige låneformidlere drev råsalg, investeringsbankene på Wall Street lagde pakker av de råtne lånene og solgte dem videre, og investorer kjøpte, uten å gjøre hjemmeleksen ordentlig.

Men hele systemet var avhengig av én aktør til, nemlig kredittvurderingsbyråene Moody's, Standard & Poor's og Fitch.

Det var disse som satte sitt gullkantede godkjentstempel, sin «rating», på verdipapirene basert på boliglån, slik de tradisjonelt har gjort på bedrifters og staters obligasjonslån. Uten disse stemplene, ville markedet for slike papirer vært minimalt. Mange investorer har bare lov til å investere i godkjente papirer.

Pinlige avsløringer
Som NA24 skrev onsdag, ble kredittvurderingsbyråene filleristet under en høring i Representantenes hus.

Noe av det mest ødeleggende er, som så mange ganger før, interne meldinger via elektronisk post, lynmeldinger eller SMS. En del av dette er lagt ut på nettet.

Her kan vi for eksempel lese følgende utveksling av lymeldinger mellom to ansatte i Standard & Poor's:

«Rahul Dilip Shah: btw – that deal is ridiculous
Shannon Mooney: i know right..model def does not capture half of the rish
Shannon Mooney: risk
Rahul Dilip Shah: we should not be rating it
Shannon Mooney: we rate every deal
Shannon Mooney: it could be structured by cows and we would be rating it»

I en annen utveksling skriver en ansatt følgende: «Let's hope we are all wealthy and retired by the time this house of cards falters :o)»

I en tredje, fra Moody's, fremgår det at en ansatt etterlyser data på de underliggende boliglånene for å kunne gå videre, noe som blir avvist av hans overordnede, som avslutter med følgende: «It is your responsibility to provide those credit estimates and your responsibilty to devise some method for doing so. Please provide the credit estimates requested!»

Dette minner mistenkelig om et pålegg om å tenke på et tall og holde kjeft.

Vitnemål under høringen bygget også opp under bildet av en stadig slappere, nærmest korrupt, kultur i kredittvurderingsbyråene.

Superlønnsomt
Grunnen er ikke å vanskelig å begripe. Det er nemlig ikke investorene som betaler kredittvurderingsbyråene for å vurdere risiko, det er det utstederne av verdipapirer som gjør.

Og i årene fra tusenårsskriftet til 2007 boomet markedet for verdipapirer basert på boliglån. Investeringsbankene tjente fett på å tilrettelegge slike transaksjoner, og kredittvurderingsbyråene fikk bedre betalt for å rate dem enn for vanlige bedriftsobligasjoner. De opplevde tidenes lønnsomhet i de årene subprimeboomen stod på.

Investeringsbankene lærte seg, gjerne med litt hjelp fra kredittvurderingsbyråene å lage pakker som var akkurat solide nok til å bli stemplet godkjent, og sa ett byrå nei, kunne man alltids true med å gå til konkurrenten.

Dotcom på nytt
Det hele minner ikke så lite om det som kom frem i etterkant av dotcom-boblen, da interne meldinger fra investeringsbankene på Wall Street viste at deres egne analytikere privat skjelte ut selskaper med uttrykk som «dritt», samtidig som de utad ga kjøpsanbefalinger, åpenbart fordi dette bidrog til at de fikk lønnsomme oppdrag med å tilrettelegge emisjoner og lignende for selskapene.

Dotcomaksjene ble altså byttet ut med boliger. Godværsanalysene ble gjort av kredittvurderingsbyråer i stedet for hos investeringsbankene selv. Men grådigheten er den samme, e-postene like avslørende, investorene like rasende, og kravene om opprydding også denne gangen et par år for sent ute.

Are Slettan er tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Dollarens hevn
Senterpartiet i potetkjelleren
Bråket om krisepakken
Shoppingpause kan ramme hele verden
Naiv kritikk av bankene

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.