*Nettavisen* Økonomi.

Avslørte salg av alkohol til mindreårige i hver fjerde butikk i Troms

FIKK KJØPE ØL: Brage Isaksen, leder i Juvente i Tromsø, utenfor Rimi Sentrum Terrasse hvor mindreårige fra Juvente fikk kjøpt alkohol. Foto: Ragnhild Gustad

Mindreårige fikk kjøpe alkohol i hver fjerde butikk som ble testet i Troms. Det viser en kampanje som Juvente har gjennomført, skriver Nordlys.

På landsbasis solgte hver tredje butikk alkohol til mindreårige. Juvente har i flere år gjennomført slike undersøkelser. Resultatene i Troms viser en litt forbedring, mens totaltallet for landet er omtrent like dårlig som i fjor.

873 kontroller

Juvente har gjennomført 873 kontroller i 430 butikker i 41 av landets kommuner. I til sammen 207 forsøk i 151 av butikkene fikk mindreårige kjøpe. Kontrollene ble gjennomført seinhøsten i fjor.

58 av de kontrollerte butikkene ligger i Troms, og det er gjennomført til sammen 95 kjøpsforsøk i disse butikkene.

Ved 22 av kjøpsforsøkene i Troms fikk de mindreårige kjøpe alkohol. De aller fleste mindreårig som deltok som testpersoner, var i alderen 14 - 16 år.

Bra i Tromsø

19 av de kontrollerte i Troms er butikker i Tromsø, og Tromsø-butikkene kommer relativt sett mye bedre ut av denne undersøkelsen enn gjennomsnittet. De mindreårige kontrollørene fikk kjøpe alkohol i bare to av de 19 kontrollerte butikkene i Tromsø.

– Sånn skal det ikke være. Det skal ikke forekomme at vi selger alkohol til mindreårige. Vi må skjerpe oss, sier butikksjef Kay-Roger Grønvoll på Rimi Sentrum Terrasse, en av de butikkene hvor Juvente-ungdommer fikk kjøpt øl.

Målselv og Bardu kommer dårligst ut i Troms. Her fikk halvparten av de mindreårige testpersonene kjøpe alkohol. Åtte matbutikker er kontrollert to ganger, og i to av butikkene fikk de mindreårige kjøpt alkohol begge ganger.

– Lang vei å gå

Leder i Juvente Tromsø, Brage Isaksen (19), er fornøyd med utviklingen i Troms. Men han ønsker enda større forbedring.

– Det er jo selvsagt fint at det er en nedgang i andel salg, men det er fortsatt en lang veg å gå. De 22 salgene vi har registrert i år, er minst 22 for mye, sier Brage Isaksen.

Han understreker at Juventeskontrollører ikke har forsøkt å lure butikkene.

– Vi ønsker hyppigere og bedre kontroller og strengere sanksjoner. Og vi mener det må finnes et nasjonalt regelverk for hvordan dette skal foregå for å sikre at kontrollene blir gjennomført på best mulig måte i hele landet, sier Isaksen.

«NM i dårlig kontroll»

Juvente har også foretatt sammenlignet de ulike butikkjedene i hvor det er lettest å få kjøpt alkohol, et slags uoffisielt NM i i dårlig alderskontroll.

Det var lettest å få kjøpt alkohol på Spar-butikker og Rimi. Mens det var vanskeligst på Kiwi og ICA.

Hele rapporten finnes på Juventes nettsted: skjenkekontrollen.no

Juvente er en ungdomsorgaanisasjon som er engasjert i ruspolitikk og forebygging. Juvente er tilknyttet voksentorganisasjonene IOGT og Det Norske Totalavholdsselskap.

Les flere saker i Nordlys her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag