NA24.no

Avslører luseavkastning

Sist oppdatert:
Her ser du hvor elendige bankenes garanterte spareprodukter faktisk har vært.

(NA24-KOMMENTAR): To forskere har gjennomgått 270 indeksobligasjonene som er lagt ut i det norske markedet siden 1997.

Dette dreier seg altså om spareprodukter hvor investeringen (minus kostnader) er garantert, mens avkastningen avhenger av en markedsutvikling, for eksempel målt ved en aksjeindeks.

For produkter hvor investeringsperioden er løpt ut, er den årlige snittavkastningen på 1,5 prosent, før kostnader, som typisk utgjør nær 1 prosent i året. Det viser rapporten Realisert avkastning på garanterte spareprodukter av Steen Koekebakker og Valeri Zakamouline fra Høyskolen i Agder, som er presentert av Dine Penger, et blad som i årevis har advart mot denne typen produkter.

Elendig
Avkastningen er kort sagt elendig, og enda dårligere enn jeg personlig ville trodd. Både høyrentekonto og aksjemarkedet (målt med MSCI verdensindeks) har gitt over 5 prosent årlig i perioden.

Og enda verre: Hovedtyngden av disse produktene blir lånefinansiert til mye høyere rente enn de har gitt i avkastning. Tar man også hensyn til prisvekst, er det åpenbart at man skal ha vært ganske heldig for å tjene penger på slik sparing, som er gullkantet for bankene.

Selv om ikke-forfalte produkter (som er preget av de siste årenes børsoppgang) regnes med, blir ikke avkastningen før kostnader mer enn drøyt 2 prosent årlig.

Laber tross børsfest
Selv ikke når man legger all mulig godvilje til, blir resultatene mye å skryte av. Hvis man bare ser på produkter lansert etter januar 2003 - en periode med kraftig børsoppgang - har disse gitt en årlig avkastning på 7,4 prosent. I samme periode ville MSCI gitt 17,3 prosent og bank 3,0 prosent i året.

En 50/50 blanding av MSCI og bank ville slått aksjeindeksobligasjonene klart, både over hele måleperioden og i de siste fire årene med børsfest.

- Selv i en kraftig oppgangsperiode vil svært mange lånefinansierte produkter ha problemer med å nå break-even, skriver Koekebakker og Zakamouline i rapporten, og konkluderer: - Det er svært vanskelig å se at dette er et fornuftig investeringsverktøy for noen gruppe av investorer.

Det er ille at dette har vært et av hovedproduktene til norske banker de siste årene. Råsalget av slike produkter har åpenbart ført mange kunder bort fra enkle og langt bedre spareprodukter, som høyrentekonto, fond og aksjer. Aller verst er lånefinansieringen. Å anbefale lånefinansiering av et spareprodukt med lavere forventet avkastning enn lånerenten er grovt uansvarlig og uetisk.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Hvor skal boligprisene?
Båtbrøl og musefis
19 år i koma
Avlat i klimadebatten
Forby, forby!
Merkelig kvotehat
Renten biter
De fæle økonomene
Nei til sosialistfilter
Forbuds-Giske mot strømmen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere