NA24.no

FIKK KJØPE ØL: Brage Isaksen, leder i Juvente i Tromsø, utenfor Rimi Sentrum Terrasse hvor mindreårige fra Juvente fikk kjøpt alkohol. Foto: Ragnhild Gustad
FIKK KJØPE ØL: Brage Isaksen, leder i Juvente i Tromsø, utenfor Rimi Sentrum Terrasse hvor mindreårige fra Juvente fikk kjøpt alkohol. Foto: Ragnhild Gustad

Avslørte salg av alkohol til mindreårige i hver fjerde butikk i Troms

Mindreårige fikk kjøpe alkohol i hver fjerde butikk som ble testet i Troms. Det viser en kampanje som Juvente har gjennomført, skriver Nordlys.

På landsbasis solgte hver tredje butikk alkohol til mindreårige. Juvente har i flere år gjennomført slike undersøkelser. Resultatene i Troms viser en litt forbedring, mens totaltallet for landet er omtrent like dårlig som i fjor.

873 kontroller

Juvente har gjennomført 873 kontroller i 430 butikker i 41 av landets kommuner. I til sammen 207 forsøk i 151 av butikkene fikk mindreårige kjøpe. Kontrollene ble gjennomført seinhøsten i fjor.

58 av de kontrollerte butikkene ligger i Troms, og det er gjennomført til sammen 95 kjøpsforsøk i disse butikkene.

Ved 22 av kjøpsforsøkene i Troms fikk de mindreårige kjøpe alkohol. De aller fleste mindreårig som deltok som testpersoner, var i alderen 14 - 16 år.

Bra i Tromsø

19 av de kontrollerte i Troms er butikker i Tromsø, og Tromsø-butikkene kommer relativt sett mye bedre ut av denne undersøkelsen enn gjennomsnittet. De mindreårige kontrollørene fikk kjøpe alkohol i bare to av de 19 kontrollerte butikkene i Tromsø.

– Sånn skal det ikke være. Det skal ikke forekomme at vi selger alkohol til mindreårige. Vi må skjerpe oss, sier butikksjef Kay-Roger Grønvoll på Rimi Sentrum Terrasse, en av de butikkene hvor Juvente-ungdommer fikk kjøpt øl.

Målselv og Bardu kommer dårligst ut i Troms. Her fikk halvparten av de mindreårige testpersonene kjøpe alkohol. Åtte matbutikker er kontrollert to ganger, og i to av butikkene fikk de mindreårige kjøpt alkohol begge ganger.

– Lang vei å gå

Leder i Juvente Tromsø, Brage Isaksen (19), er fornøyd med utviklingen i Troms. Men han ønsker enda større forbedring.

– Det er jo selvsagt fint at det er en nedgang i andel salg, men det er fortsatt en lang veg å gå. De 22 salgene vi har registrert i år, er minst 22 for mye, sier Brage Isaksen.

Han understreker at Juventeskontrollører ikke har forsøkt å lure butikkene.

– Vi ønsker hyppigere og bedre kontroller og strengere sanksjoner. Og vi mener det må finnes et nasjonalt regelverk for hvordan dette skal foregå for å sikre at kontrollene blir gjennomført på best mulig måte i hele landet, sier Isaksen.

«NM i dårlig kontroll»

Juvente har også foretatt sammenlignet de ulike butikkjedene i hvor det er lettest å få kjøpt alkohol, et slags uoffisielt NM i i dårlig alderskontroll.

Det var lettest å få kjøpt alkohol på Spar-butikker og Rimi. Mens det var vanskeligst på Kiwi og ICA.

Hele rapporten finnes på Juventes nettsted: skjenkekontrollen.no

Juvente er en ungdomsorgaanisasjon som er engasjert i ruspolitikk og forebygging. Juvente er tilknyttet voksentorganisasjonene IOGT og Det Norske Totalavholdsselskap.

Les flere saker i Nordlys her.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere