Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Avventende start på travel uke for USA-børsene

Pilene peker mot en positiv start for USA-børsene mandag, i det som tegner til å bli en begivenhetsrik uke i markedene.
Pilene peker mot en positiv start for USA-børsene mandag, i det som tegner til å bli en begivenhetsrik uke i markedene. Foto: Spencer Platt (Afp / NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Sentralbanker, jobbtall og OPEC-møte på investorenes radar.

USA-børsene åpner i rolig tempo mandag, i det som tegner til å bli en begivenhetsrik uke i markedene.

I åpningshandelen er Dow Jones-indeksen uendret, det samme er S&P 500 og Nasdaq åpner opp 0,1 prosent.

Mandag slippes en oppdatering over boliger under kontrakt for salg, men fokuset vil etter hvert dreie over mot arbeidsmarkedet.

Høydepunktet er den månedlige offisielle sysselsettingsrapporten som kommer fredag, Investorene får en pekepinn på jobbveksten i november via den private sysselsettingsrapporten fra ADP onsdag.

I tillegg er det klart for innkjøpssjefsindekser i morgen, fra både Kina og USA.

Venter nye lettelser fra Draghi
Torsdag kommer rentebeslutningen fra den europeiske sentralbanken, der det ventes nye pengepolitiske lettelser.

- Hvis ECB ikke kommer opp med noe ganske stort på torsdag, kommer markedet til å bli veldig skuffet, sier investeringsdirektør Julian Chillingworth i Rathbone Brothers til The Wall Street Journal.

Både rentekutt og forlengelse eller utvidelse av programmet for obligasjonskjøp er verktøy som står til sentralbanksjef Mario Draghis disposisjon.

- Til tross for at inflasjonen nå trolig snur opp i Eurosonen, vil nok ECB på torsdag lansere en pakke med nye stimulanser. Vi tror den vil omfatte utvidet kjøp av obligasjoner og kutt i innskuddsrenten i ECB, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea i en morgenrapport.

Viktig oljemøte
På ukens siste handelsdag møtes medlemmene i OPEC i Wien, omtrent ett år etter oljekartellets beslutning om å heller forsvare markedsandel enn pris, en avgjørelse som har bidratt til et fall på over 40 prosent i oljeprisen.

- Det er lite som tyder på at Saudi-Arabia er innstilt på å endre strategi og kutte produksjonen. Formelt har OPEC en produksjonskvote på 30 millioner fat pr dag, men de produserer 31,7 millioner fat. Så trolig blir møtet en nonevent, mener sjeføkonomen.

Dollar nær 2003-nivå
Senere, i midten av desember, er det rentemøte i den amerikanske sentralbanken, der det er bygget opp forventninger til den første renteøkningen siden 2006. Siden slutten av 2008 har Fed holdt styringsrenten tilnærmet null.

Forventningene har bidratt til en sterkere dollar. En euro koster mandag 1,058 dollar, ikke langt unna det laveste nivået siden 2003.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!