*Nettavisen* Økonomi.

Avviser sprengning av norsk skip

I ARREST I KENYA: Det norske skipet Höegh Transport, mannskapet på 20 kinesere, er i arrest i Kenya etter at det ble funnet våpen, og det myndighetene mistenker er narkotika, om bord. Foto: (Höegh Autoliners)

Höegh Autoliners avviser at kenyanske myndigheter vil sprenge det norsk skip.

24.09.15 22:14

Höegh Autoliners sier at det hvite pulveret funnet om bord i skipet Höegh Transporter trolig er et slags lim, og ikke narkotika. Våpnene var en del av en FN-transport på vei til Kongo. Selskapet tror at skipet vil få tillatelse til å forlate havnen i Mombasa innen kort tid.

Utenlandsk presse melder torsdag at myndighetene i Kenya planlegger å sprenge bilskipet Höegh Transporter som denne uken ble tatt i forvaring i Mombasa.

Storavisen Daily Mail skriver at kenyanske sikkerhetspoliti planlegger å sprenge skipet, slik de tidligere har gjort med fartøy som frakter narkotika.


- Ingen indikasjoner

Pressetalsmann Øyvind Ervik i Höegh Autoliners avviser overfor Nettavisen at det er snakk om å sprenge skipet.

- Vi har sett spekulasjoner om at skipet skal sprenges. Vi har ingen indikasjoner på at det vil skje, sier Ervik til Nettavisen.

- Det vi har skjønt er at mindre skip, som primært har blitt brukt til slikt formål (narkotikasmugling red. anm.), har blitt sprengt, men ikke et 200 meter langt bilskip, sier Ervik.

- Rimelig god kontakt

Han sier at Höegh Autoliners, norske myndigheter og Norges rederiforbund har «rimelig god kontakt» med myndighetene i Kenya for å få løst saken.

Klikk på bildet for å forstørre.

ERVIK: Pressetalsmann Øyvind Ervik er Head of Short Sea and Logistics i Höegh Autoliners.

- Det er ikke påvist narkotika om bord i skipet. Det er funnet et pulver som er sendt til analyse. Det dreier seg om et pulver som et skip til vanlig har om bord, og som brukes til lim, sier Ervik.

Han sier også at Höegh Autoliners ikke var klar over at det var våpen om bord i skipet. Våpnene ble fraktet sammen med 200 kjøretøy som indisk militære sendte til Kongo til bruk for FNs fredsstyrke i landet.

– Det er vanlig praksis at våpen som er festet til stormpanservognene blir demontert og lagt inn i kjøretøyene for å unngå transportskader, sier FNs talsmann i Nairobi, Nasser Ega-Musahan i følge NTB.

- Vi visste ikke at det var våpen om bord. Vi har en policy om ikke å frakte våpen i sivile skip, sier Ervik.

Han sier at myndighetene i Kenya vil fortsette undersøkelsene fredag for å få svar på hva det hvite pulveret egentlig er, og hvorfor våpnene om bord ikke var deklarert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.