NA24.no

Bakglatt på børsen

Sist oppdatert:
Solen skinner ikke på Oslo Børs.

Gleden etter den amerikanske sentralbankens kapitaltilførsel ble kortvarig på børsene.

NA24 - din næringslivsavis

Global nedtur
Onsdag falt markedet på Wall Street og i Asia var det angst og beven på børsene i natt. Nikkei 225-indeksen falt 2,5 prosent etter at dollaren falt til det svakeste mot japanske yen siden 1995.

I tillegg har nye dårlige signaler fra et av Carlyle Groups obligasjonsfond rystet investorene og sendt bankaaksjene ned i kjelleren. Fondet har ikke greid å komme til enighet med sine långivere og går nå en uviss skjebne i møte.

I Oslo faller hovedindeksen 1,11 prosent til 408,44 poeng 15 minutter etter åpning.

Høy oljepris
April-kontraktene på nordsjøolje faller til 105,94 dollar fatet torsdag morgen, etter at det ble satt ny toppnotering på 106,45 dollar fatet onsdag kveld.

Rekordnivået på oljeprisen kom til tross for at oljelagrene fylles opp i høyere tempo enn hva markedet hadde ventet. Stadige bunnoteringer for den amerikanske dollaren bidrar til dette. Lav dollarkurs gjør at de oljeproduserende landene som har en annen primærvaluta ønsker å oppnå høyere pris for å kompensere den lave dollarkursen.

StatoilHydro faller 1,27 prosent til 155,20 poeng.

Norske Skog
Norske Skogs bedriftsforsamling tok i går kveld den endelige beslutning om å legge ned en av tre maskiner på Follum, samt to fabrikker i Tsjekkia og Sør-Korea. Vedtaket ble truffet med 11 mot 7 stemmer. For Follums del betyr det at 130 ansatte mister jobben. I alt innebærer vedtaket at det kuttes 450.000 tonn produksjonskapasitet, noe som utgjør syv prosent av selskapets samlede kapasitet globalt.

- Dette vedtaket er det beste for Norske Skog. Det var ingen lett prosess, men nødvendig for å sikre de øvrige 7.500 arbeidsplassene i konsernet, sa Kim Wahl, styreformann i Norske Skog, under pressekonferansen etter møtet.

Ifølge selskapets utregninger vil Norske Skog øke EBITDA-inntjeningen med 500 millioner kroner i året med dagens beslutning, viser tall administrerende direktør Christian Rynning-Tønnesen la frem. Men en slik innsparing avhenger av at selskapet tar restruktureringskostnader på 200 millioner kroner og foretar nedskrivninger på 1,1 milliarder kroner.

Norske Skog steg litt i åpningen men er i skrivende stund ned 0,26 prosent til 19,25 kroner.

Tandberg Data i fritt fall
Men den største taperen på børsen hittil i dag heter Tandberg Data. Hovedaksjonær Nerland Invest har solgt seg noe ned, mens aksjen faller 51,05 prosent til 20 øre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere