NA24.no

Bakglatt på børsen

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Vinterferie og stengte børser i USA sørget for en laber dag på Oslo Børs.

Feriepreg og fallende oljepris sendte Oslo Børs ned på ukens første dag.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Da handelen var over mandag hadde hovedindeksen falt 1,72 prosent til 230,87 poeng. I forrige uke steg Oslo Børs forsiktige 0,7 prosent. På den første dagen i denne uke havnet omsetningen på 2,39 milliarder kroner, og det er godt under snittet så langt i år, og årets dårligste dag målt i omsetning.

Stengt i USA
Mye av bakgrunnen til den lave interessen skyldes at børsene i USA holder stengt som følge av Presidents Day, og at det er vinterferie her hjemme. Når signalene fra USA mangler ser investorene mot Europa og Asia.

Den japanske økonomien er hardt rammet av den globale økonomiske nedgangen. Bruttonasjonalproduktet falt i fjerde kvartal 2008 med 3,3 prosent sammenlignet med det foregående kvartalet. På ett år har aktivitetsnivået falt med 12,7 prosent, og det er også blitt bekreftet fra offisielt hold at verdens nest største økonomi har vært i resesjon siden november 2007.

Tilbakemeldingene fra flere av meglerbordene til de norske meglerhusene går på at mange av kundene har tatt vinterferie. Det var også synlig på omsetningsvolumet og på bevegelsene. Mandag var også nyhetsfattig, og få selskapsmeldinger.

Slik blir det ikke tirsdag. Da ruller resultatsesongen videre. En rekke av gigantene vil presentere sitt resultat for fjerde kvartal. Blant de store kanonene er StatoilHydro og Yara.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Store kanoner leverer
Det er knyttet en del spenning til utbyttenivået til Norges største selskap, og ikke minst kostnadssiden. StatoilHydro holdt sin kapitalmarkedsdag i midten av januar og har dermed nylig oppdatert markedet på sine utsikter.

- Valutatapene i fjerde kvartal og for hele året blir store, men det er ingen overraskelse. Dessuten bør man følge med på hvordan produksjonen i fjerde kvartal utviklet seg og kostnadsnivået per fat produsert, sier analytiker Teodor Sveen Nilsen i Argo Securities til NA24.

Les mer: Tror StatoilHydro taper penger

Fallende oljepris og bevegelser i forkant av resultatfremleggelsen sendte aksjekursen i StatoilHydro ned 2,75 prosent til 120,30 kroner. Selskapet ble det mest omsatte med 667 millioner kroner, men det er uvanlig lavt til å være denne aksjen.

Kontraktene på nordsjøolje med levering i april ble sendt ned 1,79 prosent til 44,01 dollar per fat. Det internasjonale energibyrået oppfordrer nå OPEC til å unngå ytterligere produksjonskutt når de møtes neste måned. IEA mener at en oppgang i oljeprisen kan få alvorlig innvirkning på den globale økonomiske situasjonen, og at det kan gi en selvforsterkende effekt på oljenedturen.

Les mer: Ber OPEC droppe kutt

Ser Yara-tap
Markedet forventer at kunstgjødselsselskapet Yara vil legge frem et resultat før skatt som er over én milliard svakere enn hva tilfellet var i fjerde kvartal 2007. Resultat før skatt er ifølge estimater innhentet av SME Direkt på vegne av TDN Finans forventet å vise et underskudd på 857 millioner kroner i fjerde kvartal 2008 mot 285 millioner kroner i overskudd i samme periode året før.

Aksjekursen falt 3,55 prosent til 163 kroner.

Topp og bunn
Øverst på vinnerlisten havnet et mindre oljeserviceselskaper. Reservoar Exploration Technology ble løftet 28,80 prosent til 3,22 kroner.

Kongsberg Automotive kunne meddele at de har fått to kontrakter fra en av verdens største lastebilprodusenter. Kontraktene er verdt 450 millioner kroner og er blant de største i selskapets historie. Kursen steg 7,41 prosent til 2,90 kroner.

Les mer: - Føles som å vinne gullmedalje

Riggselskapet PetroMena ble dagens taper med et fall på 19,79 prosent til 0,78 kroner. De siste dagene har det blitt sådd tvil om den økonomiske situasjonen til selskapet.

Les mer: - Vi har penger og Bommet med fire milliarder

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere