Bakrus på Wall Street

Foto: (Scanpix)

Etter opptur og Obama-valg tirsdag, raste børsen mer enn 5 prosent onsdag.

05.11.08 22:23

Det ble en blytung dag onsdag, preget av gevinstsikring, fallende børser i Europa og nytt søkelys på den økonomiske tilstanden i verdens største økonomi preger børsstarten i New York.

Alle de ledende indeksene falt over 5 prosent.

Det skjer dagen etter at børsen tirsdag steg hyggelig, før Barack Obama som ventet ble valgt til president.

Dermed ble det satt et knallrødt punktum for en oppgang på rundt 20 prosent siden bunnen i slutten av oktober.

Nå har markedene begynt å fokusere på utfordringene den nye presidenten møter. Blant de store problemene er voksende underskudd på budsjettet og økende arbeidsledighet.

Arbeidsrapporten fra analysebyrået ADP viser at det ble en negativ jobbvekst innen privat sektor. I oktober falt antallet navn på lønningslistene med 157.000. Det er langt verre enn 100.000 som markedet hadde forventet. Rapporten er ikke offisiell, men benyttes som en indikator på hvordan arbeidsmarkedet utvikler seg. Fredag er det duket for den offisielle arbeidsmarkedsrapporten fra de amerikanske myndighetene.

I forkant av den offisielle rapporten forventer økonomene stigende ledighet og et fortsatt fall i sysselsettingen. Finanskrisen har krevd sine ofre innen finanssektoren, men også innen store deler av industrien er det også oppsigelser.

Svekkede innkjøpssjefer
Innkjøpsindeksen ISM for tjenestesektoren havnet på 44,4 i oktober. Det viser tall fra Institute for Supply Management. Reviderte tall viser at tilsvarende indeks for september lå på 50,2. Ifølge Bloomberg ventet økonomene at indeksen ville havne på 47,5 for oktober.

Alvorlig for GM
Bilindustrien begynner å få dårlig tid før det får alvorlige konsekvenser for General Motors. Fusjonsplanene og tiltakspakken fra myndighetene må komme raskt på plass.

- General Motors (GM) trenger bistand fra amerikanske myndigheter, og det haster med å redde selskapet fra en kollaps, sier rådgiver Roger Altman. Han jobber som rådgiver for bilkjempen i fusjonssamtalene med konkurrenten Chrysler.

GM-aksjen falt 3 prosent onsdag.

Les mer: - Det haster med å redde GM

Svakere utsikter
Et sviktende mediemarked begynner å bli synlig på resultatet til Time Warner. Resultatet fra den videreførte virksomheten viser et overskudd på 30 cents per aksje mot 24 cents i tilsvarende periode året før. Samtidig steg driftsinntektene til med noen fattige millioner til 11,71 milliarder dollar fra 11,68 milliarder.

Analytikerne ventet 27 cents per aksje fra en omsetning på 11,8 milliarder dollar, viser estimater innhentet av FactSet Research, skriver Marketwatch.

Selskapet kutter i guidingen og antyder at de har utfordringer med å nå målene. Nå venter de å få et resultat på mellom 1,04 dollar og 1,07 dollar per aksje i inneværende år, det er en nedjustert fra intervallet som strekker seg fra 1,07 til 1,11 dollar per aksje. Analytikerne venter ifølge Thomson Reuters et resultat på 1,07 dollar per aksje for 2008. Time Warner falt onsdag 6 prosent.

Oljetall
Råoljelagrene i USA forble uendret i forrige uke på 311,9 millioner fat. Det viser den ukentlige oljelagerrapporten til de amerikanske myndighetene. Samtidig viser statistikken at destillatlagrene vokste med 1,2 millioner fat, mens drivstofflagrene steg overraskende med 1,1 millioner fat. Raffinerienes utnyttelsesgrad havnet på 85,3 prosent.

Analytikerne ventet at råoljelagrene ville vokse med 1,1 millioner fat i forrige uke, mens destillatlagrene og drivstofflagrene ville vise henholdsvis en vekst på 1,4 millioner fat og et fall på 0,8 millioner fat. Det viser estimater innhentet av Reuters.

Frontkontraktene til den amerikanske lettoljen falt onsdag 7,5 prosent til 65,25 dollar. Dermed falt olje- og oljeserviceaksjer omtrent i takt med totalmarkedet.

Sterkere resultater
Riggiganten Transocean er også ute med sine tall for tredje kvartal. Resultatet havnet på 1,1 milliarder dollar tilsvarende 3,44 dollar per aksje. Det er en forbedring fra 973 millioner dollar eller rundt 4,63 dollar per aksje i tredje kvartal i fjor. I fjor fusjonerte Transocean med GlobalSantaFe og det gir utslag på resultatet. Omsetningen ble doblet til 3,19 milliarder dollar fra 1,54 milliarder.

Analytikerne ventet ifølge estimater fra FactSet at Transocean ville presentere et resultat på 3,27 dollar per aksje fra en omsetning på 3,05 milliarder dollar. Transocean-aksjen falt 5 prosent.

Les mer: Riggigant nær konsensus

Obligasjonsforsikringsselskapet Ambac har lagt frem et milliardunderskudd. Finanskrisen har medført mislighold av obligasjonslån og Ambac som stiller forsikring mot tap på denne type lån har måttet bla opp milliardverdier. Dette har ført til en anstrengt kapitalbase. Resultatet ble et tap på 2,43 milliarder dollar eller rundt 8,45 dollar per aksje fra 360,6 millioner dollar eller rundt 3,53 dollar per aksje i overskudd i tilsvarende kvartal i fjor.

Driftsresultatet til Ambac falt i tredje kvartal til 7,81 dollar per aksje og gir et langt større tap enn hva markedet hadde forventet. Konsensus blant analytikerne lå på 0,74 dollar per aksje. Ambac stupte med 39 prosent onsdag.

Les mer: Store tap for Ambac

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -5,09% til 9.135,53

Nasdaq -5,53% til 1.681,64

S&P 500 -5,27% til 952,78

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.