Baksaas beklager at han holdt informasjon tilbake

Jon Fredrik Baksaas sliter fortsatt med VimpelCom-saken selv om han ikke lenger leder Telenor.

Jon Fredrik Baksaas sliter fortsatt med VimpelCom-saken selv om han ikke lenger leder Telenor. Foto: Vidar Ruud (NTB Scanpix)

Den tidligere Telenor-sjefen innrømmer at han burde ha informert Stortinget og næringsministeren bedre.

Fredag ble det kjent at Svein Aaser går av som styreleder i Telenor grunnet mistillit hos næringsminister Monica Mæland. Bakgrunnen er at Mæland har mottatt ny informasjon om Telenor-styrets håndtering av den såkalte VimpelCom-saken.

Dermed fortsetter det russiske korrupsjonsspøkelset å hjemsøke Telenors tidligere sjef, Jon Fredrik Baksaas, som trakk seg i august.

Beklager i intervju
I et intervju med Dagens Næringsliv tirsdag innrømmer Baksaas at han skulle ha informert Stortinget bedre da i høringen i Stortinget i januar i år.

- Jeg beklager, sier Baksas til DN.

Det var den nye Telenor-sjefen Sigve Brekke som delte informasjonen med næringsministeren.

Baksaas ønsker ikke å gå i detaljer om hva slags informasjon Mæland har mottatt ettersom den er hemmelighetsstemplet, men sier følgende om saken:

– I ettertid kan jeg se at vi skulle gått ut med informasjonen tidligere, sier Baksaas.

– I ettertid er det lett å se at vi burde ha delt dette, og også vurdert mulighet for å holde en lukket høring på enkelte punkter, sier han til DN.

Fikk etikkbonus
Klassekampen
skriver tirsdag at Baksaas tidligere i år fikk en bonus på 1,7 millioner for etterlevelse av selskapets etiske retningslinjer.

Millionbonusen ble utbetalt kort tid før Baksaas forklarte seg om VimpelCom-saken for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Ifølge Telenors årsrapport fikk Baksaas ekstrabonusen på 1,7 millioner kroner basert på en «holistisk vurdering av bærekraftige resultater og etterlevelse av Telenor Way». Med «Telenor Way» menes selskapets etiske retningslinjer, som legger vekt på antikorrupsjonsarbeid.

Det delvis Telenor-eide selskapet VimpelCom er under etterforskning for korrupsjon i en rekke land i forbindelse med kjøp av mobillisenser i Usbekistan.

Setter av 7,6 milliarder
Tirsdag kom nyheten om at VimpelCom setter av 7,6 milliarder kroner til mulige utgifter i forbindelse med etterforskningen av selskapet.

- Telenor merker seg at VimpelCom Ltd. i en pressemelding har varslet at selskapet vil avsette 900 millioner amerikanske dollar (omtrent 7,6 milliarder norske kroner) i sine resultater for tredje kvartal, skriver Telenor i en bekymringsmelding.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.