Baksaas løser seg fra taushetsplikten

Konsernsjef i Telenor Jon Fredrik Baksaas forklarer seg igjen.

Konsernsjef i Telenor Jon Fredrik Baksaas forklarer seg igjen. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

- Jeg har ikke alle svar, sier han om Vimpelcom-saken.

Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas vil forklare seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité uten å føle seg bundet av noen taushetsplikt overfor VimpelCom.

Det gjorde Baksaas klart da han skulle forklare seg for komiteen onsdag formiddag.

– Taushetsplikten er tillagt for stor betydning. Jeg mener å kunne gi en grundig redegjørelse overfor komiteen. Og jeg vil legge taushetsplikten til side på spørsmål i dag. Den er nok også av mer formell enn reell karakter. Jeg har ikke alle svar, sa Baksaas.

I forkant av høringen hadde Telenor skrevet et brev til Stortinget der det ble opplyst at taushetsplikten overfor VimpelCom ville gå foran hensynet til å oppfylle ønsket om Stortingets informasjon.

På direkte spørsmål fra saksordfører Martin Kolberg (Ap) sa Baksaas at han ikke kan si om det har foregått korrupsjon i VimpelCom eller ikke, men at indisier og gravingen gjør at spørsmålet øker i styrke.

Betalte 700 millioner
Vimpelcom, som har vært en gullkantet investering for Telenor, gikk inn i Usbekistan i januar 2006. Da betalte de cirka 275 millioner dollar for selskapene Buztel og Unitel.

Sommeren året etter kjøpte Gibraltar-selskapet Takilant, som er knyttet til Usbekistans presidentdatter, syv prosent for 20 millioner dollar. Prisingen var nokså lik hva Vimpelcom betalte, men avtalen kom også med en putopsjon. Det vil si at Takilant kunne selge tilbake aksjene til Vimpelcom i en gitt periode og til en gitt pris.

Denne muligheten utøvde Takilant i september 2009, noe som gjorde at Vimpelcom kjøpte tilbake aksjeposten for 57,5 millioner dollar. Dermed innkasserte Takilant en garantert gevinst på 187,5 prosent på kun to år.

I tillegg inngikk Vimpelcom en avtale med Takilant om lisenser blant annet knyttet til 3G, i bytte mot nye 57 millioner dollar.

Samlet mottok Takilant 94,5 millioner dollar, tilsvarende 730 millioner kroner etter dagens kurs, av Vimpelcom.

Spørsmålet er om dette i praksis har vært bestikkelser for å få

Landets største
Da Vimpelcom satset i Usbekistan ble det landets største mobiltilbyder. Nå er det vel 20 millioner usbekere som benytter seg av landets tjenester og det har en penetrasjonsrate på 67,7 prosent.

Selskapet omsetter for vel 675 millioner dollar, noe som tilsvarer tre prosent av Vimpelcoms globale aktivitet.

Russiske Alfa Group kontrollerer Vimpelcom. Telenor har en eierandel på 33 prosent og en stemmerettsandel på 43 prosent i det russiske teleselskapet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.