Baksaas spolerte festen

Foto: (Scanpix)

Mye lå til rette for en solid opptur på Oslo Børs i dag, men Telenor la en demper på børsfesten.

29.10.08 19:48

Etter nok en volatil dag på børsen kan investorene puste lettet ut og se at hovedindeksen til slutt endte opp.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen steg 2,72 prosent til 219,79 poeng onsdag; på det meste var oppgangen på nesten 5,2 prosent.

Motpol
Selv om oppgangen på Oslo Børs i dag var markant, var Telenor-aksjen en sterk motpol og trakk i kraftig negativ retning. Telenor-aksjen raste hele 26 prosent til 33,25 kroner. Det var spesielt to nyheter som tynget aksjekursen.

Teleselskapet la i morgentimene frem sin tredjekvartalsrapport. Tallene skuffet både markedet og analytikere som hadde forventet bedre prestasjoner fra selskapet. Driftsresultatet endte på 3.839 millioner kroner, ned fra 4.213 millioner i samme periode i fjor. Analytikerne ventet et driftsresultat på 4.075 millioner kroner.

Les mer:Telenor innfrir ikke

Telenor avslørte også at de kjøper 60 prosent av det indiske selskapet Unitech Wireless for om lag 7,2 milliarder kroner. I den forbindelse må Telenor ut i markedet og hente 12 milliarder kroner i en emisjon. Nærings- og handelsdepartementet har allerede signalisert at det kommer til å stille opp for å ta sin del av emisjonen for å opprettholde eierandelen på omtrent 54 prosent i Telenor.

Les mer:Milliardkjøp i India og Vil stoppe Telenor-oppkjøp

Rentekutt
Det var ikke mangel på begivenheter og nyheter under dagens børshandel. Mye av dagens fokus var tildelt rentebeslutningen til sentralbanksjef Svein Gjedrem. Klokken 14 kom meldingen om at Norges Bank kuttet styringsrenten med 50 basispoeng til 4,75 prosent.

Les mer:Renten kuttes hardt

Norges Bank la samtidig frem sin pengepolitiske rapport. Her fremkommer det at Norges Bank ser for seg en styringsrente som ligger under 5 prosent helt frem til 2011. Rentebunnen kommer til å nås i 2010.

Les mer: Norges Bank: Lav rente lenge

Oljen opp 9 prosent
Oljeprisen opplevde en kraftig rekyl i dag. Da Oslo Børs stengte hadde desemberkontraktene på nordsjøolje hoppet hele 9,27 prosent til 65,87 dollar.

StatoilHydro steg 6,7 prosent til 122,60 kroner.

- Det er fortsatt kredittkrisen og den finansielle nedsmeltingen som styrer energimarkedene. Rentemøtet hos FED i dag vil vise veien fremover for oljeprisen, der vi mener et kutt på 0,5 prosent vil kunne føre oljen opp mot 70 dollar fatet, sier oljeanalytiker Gene McGillian i Tradition Energy til Bloomberg News.

De ukentlige oljelagertallene hadde stor påvirkning på utslaget i oljeprisen i dag. Tallene fra Energy Information Administration (EIA) i det amerikanske energidepartementet viste at de amerikanske råoljelagrene steg med 500.000 fat til 311,9 millioner fat. Drivstofflagrene falt med totalt 1,5 millioner fat. Destillatlagrene steg med 2,3 millioner fat.

Europa klatrer
Lavere kredittkostnader og økte råvarepriser på olje og metaller var det som dro med seg Euproa-børsene oppover i dag.

Libor, intrabank-lånerenten i England, falt i dag for 13 dag på rad til 3,42 prosent. Renten er ned hele 140 basispunkter siden 10. oktober. Også i Hong Kong falt intrabank-renten i dag.

Det var kun investorene i Frankfurt som så rødt i dag da DAX endte med en nedgang på 0,31 prosent.

I London steg FTSE hele 6,65 prosent til 4.187,49 poeng. Paris' CAC40 fikk seg også en skikkelig opptur med sin oppgang på 8,19 prosent. I våre naboland steg Sveriges SAX også solid med 5,99 prosent, mens Copenhagen 20 i Danmark klatret solide 8,55 prosent.

Kursvinner med finansiering
Dagens soleklare kursvinner var FPSO-selskapet Sevan Marine. Aksjekursen har falt dramatisk mye hittil i år på spekulasjoner om at selskapet har vanskeligheter med å skaffe finansiering. I dag gikk mye av luften ut av ballongen da Sevan meldte at de har fått på plass finansiering til FPSO-riggen Voyageur. Det er GE Commercial Finance som har fått med seg bankene til å syndikere et lån på 300 millioner dollar for riggen som allerede er sikret kontrakt. I tillegg har Sevan signert et mandat med to ledene finansinstitusjoner som tilretteleggere av byggefinansiering til de to dypvannsboreriggene Sevan Driller II og III på inntil 1 milliard dollar.

Les mer:Sevan får finansiering

Selskapet la også frem sitt kvartalsresultat i dag. Konsernet driftsinntekter på 24,3 millioner dollar, mot 24 millioner i samme periode i fjor. Driftsresultatet endte på minus 15,7 millioner dollar i tredje kvartal, mot minus 23,1 millioner i samme periode i fjor.

Les mer:Sevan i pluss på valuta

Meldingen om finansieringen var det som hovedsakelig trakk den skadeskutte aksjekursen opp hele 41 prosent til 9,93 kroner. Likevel har kursen sunket med hele 88 prosent siden nyttår.

Saken oppdateres

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag