*Nettavisen* Økonomi.

Baksaas ut av alle Telenor-styrer

Tidligere toppsjef Jon Fredrik Baksaas og Telenor brøt mandag alle bånd. Foto: (Scanpix)

Oslo (NTB-Steinar Schjetne): Jon Fredrik Baksaas slutter som rådgiver for Telenor-styret og frasier seg bonus for 2015. Han beklager situasjonen som har oppstått med etterforskningen av Vimpelcom.

Dermed er den tidligere konsernsjefen helt ute av Telenor. Han har nå verken ansettelsesforhold eller noen annen form for engasjement i telekonsernet, får NTB bekreftet. Han trer også ut av styrevervene i alle Telenor-selskaper han sitter i, som Telenor Business Partner Invest AS og Telenor Mobile Holding AS, ifølge NRK.

Jon Fredrik Baksaas sluttet som konsernsjef i august etter 13 år, da han ble erstattet av Sigve Brekke, men gikk inn i en rolle som strategisk rådgiver for styret.

Meldingen om at Baksaas og Telenor i fellesskap er «blitt enige om å avslutte Baksaas' konsulentavtale med styret med umiddelbar virkning», kom mandag morgen.

Korrupsjonsetterforskningen mot Vimpelcom er den direkte foranledningen.

– Det er viktig at Telenor og Telenors styre får handlingsrom til å håndtere situasjonen på best mulig måte. Jeg håper min avgjørelse vil bidra til dette, og ønsker det beste for Telenor og alle selskapets ansatte, sier Jon Fredrik Baksaas.

– Beklagelig situasjon

Baksaas var konsernsjef i Telenor under maktkampen med Vimpelcoms andre eier, Alfa, og satt som ett av tre styremedlemmer i det russiske storkonsernet. Som følge av etterforskningen av anklager om grov korrupsjon i forbindelse med Vimpelcoms ekspansjon til Usbekistan har Baksaas kommet under stadig sterkere kritikk.

– Den siste utviklingen i den pågående etterforskningen av Vimpelcom har gjort min rolle som strategisk rådgiver for styret i Telenor krevende. Jeg har dedikert min karriere til Telenor og synes denne situasjonen er svært beklagelig, kompleks og trist for selskapet, sier han.

Det er blitt reist spørsmål om hva Telenor og selskapets representanter i Vimpelcom visste og måtte ha visst. Både selskapet og enkeltpersoner i Telenor kan bli siktet for korrupsjon, hvis mistanken om passiv tilrettelegging og medvirkning er sterk nok.

Holdt tilbake informasjon

Baksaas selv har vedgått at han holdt tilbake informasjon da han forklarte seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Trolig vil han bli kalt inn til å gi utdypende informasjon når komiteen nå gjenåpner saken.

Styret i Telenor har på sin side igangsatt en ekstern gjennomgang av sakskomplekset.

– Selv om det er Vimpelcom som er under etterforskning, og Telenor har samarbeidet med etterforskende myndigheter som vitne, har det blitt stilt spørsmål om hvilken informasjon Telenor har hatt om påstått korrupsjon i Vimpelcom. Jeg er fornøyd med at styret og Baksaas i fellesskap er enige om å avslutte Baksaas' konsulentavtale, sier fungerende styreformann Frank Dangeard i Telenor.

Baksaas frasier seg også retten til bonus i 2015, men beholder sin avtalefestede aksjetildeling, opplyser Telenor. (©NTB)

Les også: Sjokkert over Fredriksen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.