NA24.no

Bakterietrøbbel for Codfarmers

En bakterie fører til at torskeoppdretterne må nedskrive biomassen.

Codfarmers har i forbindelse med uthøstingen oppdaget bakterien francisella. Selskapet skriver at høstingen i fjerde kvartal går som planlagt med store volumer opp mot julesalget. Francisella-problemene gjør at de vil redusere biomassen og setter fart i høstingen på lokaliteten. Codfamers vil dermed ta ut denne fisken i januar-februar i stedet for i andre kvartal som planlagt.

NA24 - din næringslivsavis

Lavere slaktevekt
Dette fører til at gjennomsnittlig slaktevekt blir noe lavere og at forventet utslaktet volum i 2007 blir redusert med 200 tonn. Det er 8,7 prosent lavere enn tidligere prognose. Driftsutvikling og tilvekst på øvrige lokaliteter går som planlagt.

- Dødeligheten ved lokaliteten er normal, men redusert utfordring og tilvekst innebærer at biomassen nedskrives med 2 millioner kroner i fjerde kvartal, opplyser Codfarmers i en børsmelding.

Kaldt vann
De lave vanntemperaturene i Nord-Norge gjør at konsekvensene blir langt mer begrenset enn for andre torskeoppdrettere i Sør-Norge.

- Å håndtere biologien til en ny art er en utfordring. Vi lærer noe nytt hver dag. Selv om vi har en viss beskyttelse i det mer fordelaktige temperaturbildet, er heller ikke vi i nord skjermet. Det aktualiserer nødvendigheten av å utvikle yngel- og settefiskproduksjonen i Nord-Norge, sier Øystein Steiro, konsernsjef i Codfarmers ASA.

Francisellose på torsk har ikke vært påvist i Nord-Norge tidligere, ifølge professor Are Nylund ved Universitetet i Bergen..

- Sykdommen forårsakes av en bakterie som ikke trives i kalde farvann. Den har trolig kommet med settefisken fra anlegg i Sør-Norge. Spredning, dødelighet og tap ved redusert tilvekst vil således være langt mer begrenset enn hva vi tidligere har sett i Rogaland og Hordaland, sier Nylund.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere