HØVIK (Nettavisen): - Sprengt kapasitet her? Det er det virkelig ikke. Jeg parkerer her hver dag og jeg har aldri hatt problemer med å finne parkeringsplass, sier Corey Proulx til Nettavisen.

Fra og med 2. desember femdobler Bane NOR parkeringsavgiften på sju stasjoner i Oslo-regionen: Drammen, Asker, Stabekk, Strømmen, Lørenskog, Ski og altså Høvik. Det gjør at prisene pendlere som Proulx må betale øker fra 50 til 250 kroner i måneden.

Den offisielle begrunnelsen for den saftige prisøkningen er sprengt kapasitet på stasjonene.

- Ved flere av parkeringsplassene våre er kapasiteten sprengt. Nå øker vi parkeringsprisene for å frigjøre parkeringsplasser til dem som virkelig trenger å kjøre bil til stasjonen, sa direktør stasjoner Knut Ø. Ruud Johansen i Bane NOR Eiendom i forrige uke da det ble kjent av prisene settes opp.

Vet du noe mer om saken? Du kan tipse Nettavisens journalist her eller ringe 02060.

Mye ledig

Men på minst to av parkeringsplassene, Høvik stasjon og Strømmen stasjon, er ikke kapasiteten sprengt i det hele tatt. Da Nettavisen var på Høvik stasjon mandag morgen litt før klokken åtte, var kun 7 av 75 parkeringsplasser opptatt. Det vil si at 90 prosent av plassene var tomme midt i rushtiden.


På Strømmen stasjon er det en likende situasjon.


- Jeg kjører til Strømmen stasjon nesten hver dag, og jeg har aldri opplevd at parkeringsplassene er i noe særlig grad mer enn tretti til førti prosent fulle, uansett hvilket tidspunkt du er der på døgnet, sier Per Tonny Berg til Nettavisen.

Berg sender også en rekke bilder av Strømmen stasjon som dokumenter de mange ledige parkeringsplassene på morgenen.


- Sinnsykt

Styreleder i pendlerforeningen i Østfold og Follo, Willy Frantzen, er mildt sagt lite imponert over Bane NOR.

- Dette er dårlig forarbeid. Bane NOR bør tenke før de gjør noe slikt og her er det tydelig at de ikke har gjort nok research, sier han til Nettavisen.

HTML EMBED
(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = "https://www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Han mener forklaringen til Bane NOR om sprengt kapasitet er «helt meningsløs».

- Tidligere har de sagt at de bare tar betalt tilsvarende det det koster å administrere parkeringsplassen. Nå har de fått for seg at at de skal øke prisene for å få vekk bilene. Det er helt sinnssykt, sier han.

Ser dem i sammenheng

Direktør Stasjoner Knut Ø. Ruud Johansen i Bane NOR Eiendom bekrefter at det isolert sett ikke er et kapasitetsproblem på Strømmen og Høvik stasjoner. De mener imidlertid problemene vil komme når det blir dyrere å parkere på de nærliggende stasjonene på Lørenskog og Stabekk.

- På Nedre Romerike har vi sett stasjonene Lillestrøm, Lørenskog og Strømmen i sammenheng. Dette er alle sentrale stasjoner i tettbygde områder, og det er ikke ønskelig at ulike parkeringspriser her skal medvirke til at folk kjører bil mellom stasjonene. Høvik kan sammenlignes med Strømmen. Her er det isolert sett ok kapasitet i dag, men vi må se stasjonen i sammenheng med Stabekk, sier han til Nettavisen.

- Stabekk har sju avganger inn til Oslo i timen, mens Høvik har bare fire. Hvor sannsynlig er det at kapasiteten blir sprengt på Høvik, spesielt når parkeringsplassen er nesten tom i dag?

- Vi vet dette basert på erfaring fra andre stasjoner. Vi så det for eksempel da vi innførte byparkering i Lillestrøm at vi fikk store problemer på Lørenskog. Når stasjonene ligger så tett, vil vil det føre til unødvendig kjøring mellom stasjonene, sier han.

- Hva skjer så med for eksempel Blommenholm stasjon i Bærum, som ligger bare tre minutter fra Høvik stasjon og har gratis parkering i dag? Ifølge samme logikk må dere jo øke prisene der også da?

- Blommenholm er ikke en del av vurderingen i denne sammenheng. Der skjer det ikke noe foreløpig, men det er mulig vi vil gjøre en ny vurdering på et senere tidspunkt, sier han.

- Willy Frantzen i Pendlerforeningen mener dette viser at dere har gjort dårlig forarbeid. Hva tenker du om det?

- Det har vi ikke gjort. Det vi har gjort er å se stasjonene i sammenheng. Vi ønsker å gi de reisende et godt parkeringstilbud. Når vi ser at parkeringskapasiteten er sprengt mange steder, så må vi foreta oss noe. På disse stedene kan vi ikke øke kapasiteten, så da må vi gi folk et lite dytt, slik at de tenker seg om én gang til før de tar bilen, sier Johansen.

Hva synes du om prisøkningen? Si din mening i kommentarfeltet.