NA24.no

Bangkoks «natteliv» tok aldri kvelden

Foto: Stig Martin Solberg (Mediehuset Nettavisen).
Sist oppdatert:
Det til tross for opptøyer. Hør bare hva «englene» Nok, Lek og Nut forteller.

BANGKOK (Nettavisen): For Bangkoks forretningsliv har rødskjorte-beleiringen vært en katastrofe. Flere av byens femstjerners luksushoteller har opplevd at kundene har forduftet som dugg for solen. Også mange shoppingsentre har måttet holde stengt i flere uker, deriblant verdens nest største shoppingsenter Central World.

Men selv om store deler av Bangkok (englenes by) er hardt rammet av krisen, har aktivitetene i byens berømte og beryktede underholdningsområder på langt nær vært like hardt rammet.

Nettavisen møtte en tysk bareier i Soi Cowboy - en av byens mest kjente nattelivsgater.

- Omsetningen har gått ned med mellom 20 og 40 prosent, så det er klart jeg har vært bekymret. Men vi er jo langt mindre rammet enn luksushotellene som er så uheldige å befinne seg i nærheten av rødskjortenes barrikader, sier Herman. Han ber om å ikke bli fremstilt med fullt navn.

47-åringen forteller at han i lengre tid har bodd på luksushotellet Marriot.

- Hotellet er blitt rene spøkelseshotellet. Nesten tomt for folk og barene har de stengt, så nå sliter både hotellet, ansatte og ikke minst jentene som vanligvis frekventerte baren og nattklubben, sier Herman.

Noen kommer uansett
Han mener den typiske thailandturisten som oppsøker byens redlight-områder er menn fra Vesten med bakgrunn fra arbeider- eller middelklassen.

- For de fleste av disse har det ikke spilt noen rolle at det har vært bråk og sperringer flere steder i byen. Så lenge de ikke blir direkte berørt, er fristelsene i englenes by for store til å la seg avskrekke av Thailands interne problemer, sier Herman.

For «vertinnene» Nok, Lek og Nut har livet stort sett gått sin vante gang til tross for at rødskjortenes klamme hånd har ligget over byen i nesten to måneder.

- Jeg har akkurat kommet hjem fra en tur med en venn til Chiang Mai, så jeg skal være forsiktig med å uttale meg om hvor mye omsetningen har gått ned på baren min, sier Nok, som i to år har jobbet sporadisk som «Bargirl» på en av barene i det sagnomsuste utestedsområdet Nana Plaza.

- Du sier venn, du mener kanskje «kunde»?

- Eh, jeg vet ikke hva jeg skal si. Det er en fransk forretningsmann som kontakter meg hver gang han er i Thailand. Sammen har vi reist over hele Thailand, og vi er blitt svært godt kjent med hverandre. Jeg har hatt mange fine opplevelser sammen med ham, og jeg tror både han og jeg føler vi er mer venner og elskere enn noe annet, sier Nok.

- Så unntakstilstanden som har hersket i byen, har overhodet ikke påvirket deg?

- Politiet og soldatene har jo holdt rødskjortene unna Nana og den mest populære delen av hovedgaten Sukhumvit, så her har livet gått sin vante gang, sier Nok.

At Nok ikke er arbeidsledig bekreftes idet mobilen hennes ringer. «Richard» fra England er på tråden.

- Han har akkurat kommet til Bangkok og vil gjerne møte meg, smiler Nok fornøyd.

Vil finansiere Mastergrad
Hun legger ikke skjul på at hennes vestlige «venner» er hovedårsaken til at hun har klart å finansiere universitetsstudier.

- Jeg har fullført bachelorgrad i statsvitenskap og engelsk, og jeg ønsker å gå videre med mastergrad på førstnevnte, sier 24-åringen.

Heller ikke Lek synes rødskjortene har ødelagt for kundegrunnlaget. Den 25 år gamle transseksuelle ladyboyen er blid som en lerke når Nettavisen treffer henne i sidegaten Soi 7 på Sukhumvit.

- Hello sexy man!, roper hun og gjør det ettertrykkelig klart at hun gjerne tar en prat med en norsk journalist.

- Du virker så blid, er du ikke bekymret for det som skjer mindre enn en kilometer herfra?

- Nei, jeg bryr meg egentlig ikke så mye om politikk. Men du kan godt skrive at jeg er rødskjorte i mitt hjerte, sier Lek og forteller at hun kommer fra jordbruksdistriktet Isaan i nordøst-Thailand.

- Hva med nedgangen antall turister, er du i beit for kunder nå?

- He-he. Nei, jeg har så mange faste kunder og det er alltid turister her, selv om det kanskje er litt mindre enn normalt, sier Lek.

Intervjuet avsluttes med et vennlig smil og ferden går ut igjen til hovedgaten Sukhumvit.

Like ved sidegaten Soi 11 støter vi på Nut, som åpenbart står og venter på å fange blikket til en potensiell kunde.

Hun gjør store øyne når hun får vite at hun prater med en norsk journalist.

- Jeg burde egentlig ikke ha jobbet nå, for om noen dager skal jeg på øyferie til Koh Samui med «Anders» fra Norge. Men jeg trenger ekstra penger akkurat nå for skolen har begynt, og jeg er sent ute med å betale skolepengene for min datter, sier Nut åpenhjertig.

Rødskjortenes beleiring av Bangkok
Rødskjortenes snart to måneder gamle beleiring av Bangkok og påfølgende konflikter med politi og soldater har resultert i 27 dødsfall og flere hundre er blitt skadet. Som et resultat av de voldelige sammenstøtene har mange land frarådet sine innbyggere om å reise til Thailand, og spesielt til landets hovedstad Bangkok.

De om lag 15 millioner turister som besøker Thailand hvert år, står for mellom fem og åtte prosent av Thailands bruttonasjonalprodukt. For en knapp uke siden uttalte finansminister Korn Chatikavanij at han fryktet et fall i Thailands årlige økonomiske vekst med hele to prosentpoeng dersom ikke urolighetene snart tok slutt.

Nå ser det ut til at hans bønner blir hørt. Tirsdag kveld thailandsk tid melder lokalpressen at rødskjortene i hovedsak har godtatt statsministers Abhisits fempunkts fredsplan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere