NA24.no

Bank best på børs

Sist oppdatert:
Det ble en forrykende avslutning på uken for Oslo Børs. DnB NOR-aksjen spratt rett opp.

Tegn til at økonomien i Europa er i bedring og positiv utvikling i det amerikanske boligmarkedet sørget for en heftig dag på Oslo Børs.

NA24 – din næringslivsavis

Hovedindeksen ble løftet 2,46 prosent til 307,36 poeng fredag, og det sendte oppgangen for uken til 2,6 prosent. Nå nærmer børsen årets toppnivå på like over 310 poeng. Så langt i år har steget over 36 prosent.

Tegn til bedring
Børsdagen startet noe usikkert, men etter at det kom foreløpige tall for en innkjøpssjefindeks for eurosonen ga det utslag på så vel oljeprisen som børsene rundt i verden.

Les mer: Bedring blant innkjøpssjefene

Positive boligtall fra USA satte ytterligere fart på børsene fredag. Ferske tall fra bransjeorganisasjonen til amerikanske eiendomsmeglere viser at salget av brukte boliger økte med 7,2 prosent i juli. Det er den største veksten i løpet av en måned på mer enn ett ti år. Omregnet til en årlig salgstakt ble det solgt 5,24 millioner brukte boliger i juli, og det er det høyeste nivået på over to år.

Les mer: – Boligmarkedet har blitt bedre

Risikoviljen er også tiltagende blant investorene som også har sendt oljeprisen oppover. Da Oslo Børs stengte før helgen lå kontraktene på nordsjøolje med levering i oktober på 74,06 dollar per fat. Det tilsvarer en oppgang på drøyt én prosent.

StatoilHydro steg 1,80 prosent til 134,70 kroner, og ble som vanlig den mest omsatte aksjen.

Bankrally
Best blant de største aksjene ble DnB Nor. Bankaksjer var i skuddet fredag, og etter at den svenske banken Swedbank fikk sikret en emisjon på 15 milliarder svenske kroner har det vært virkelig fart i de nordiske bankaksjene. DnB Nor endte fredag med en oppgang på 9,81 prosent til 64,90 kroner, og har de fire siste dagene steget med hele 22,5 prosent i verdi.

Seismikkselskapet Petroleum Geo-Services har også vært gjenstand for flere oppgraderinger den seneste tiden, og analytiker Ole Slorer i Morgan Stanley trekker frem aksjen som en av sine favoritter. På ukens siste handledag steg kursen 4,03 prosent til 46,45 kroner.

Les mer: – Et vendepunkt i industrien

Flere av de øvrige tungvekterne viste også god utvikling. Yara ble sendt opp 1,87 prosent til 173,93 kroner, mens Norsk Hydro ble løftet 2,02 prosent til 36,85 kroner.

Gikk til topps
Dagens børsvinner ble Reservoir Exploration Technology. Aksjekursen steg 38,71 prosent til 2,58 kroner.

– RXT leverte inntjeningstall på nivå med våre forventninger for Q2. Problemet for aksjekursen er imidlertid at samtlige mindre seismikkselskaper verdsettes lavt på grunn av betydelig finansielle risiko. I flere tilfeller kan det være berettiget å sette spørsmålstegn ved overlevelsesevnen, men slik vi ser gjelder det ikke for RXT. Selskapet har en lønnsom drift og balansen bør nå være uproblematisk, skriver DnB NOR Markets i sin morgenrapport.

De har satt et kursmål på 6 kroner per aksje, og anbefaler kjøp av aksjen.

Bunnlaget
På den andre enden av skalaen havnet DiaGenic. Fortsatt står selskapet uten inntekter, og selskapet går med betydelig underskudd. Selv om de nylig har styrket kapitalen gjennom en emisjon så sier selskapet at de jobber videre med å finne ytterligere finansiering. Det skaper frykt om at det kan komme en ny emisjon.

Kursen falt 11,35 prosent til 2,89 kroner.

Kverneland presenterte også sitt resultat etter andre kvartal og de klarte heller ikke overbevise aksjemarkedet. Aksjen ble sendt ned 5,54 prosent til 4,77 kroner.

Les også: Trenger mer penger og Knall og fall for Kverneland

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere