NA24.no

Bank-kvinne svindlet banker for 15 millioner

Odal Sparebank lånte ut 100.000 kroner til den bedragerisiktede kvinnen.
Odal Sparebank lånte ut 100.000 kroner til den bedragerisiktede kvinnen. (Google maps)
Sist oppdatert:

(Glåmdalen): Ved å forfalske dokumenter klarte ei bankansatt kvinne i løpet av seks år å svindle banker og ­ bankinstitusjoner for 15,35 millioner kroner.

Først vel to måneder etter at hun tok sluttpakke og sluttet, etter sju og et halvt år i Sparebanken Hedmark, ble det oppdaget bedrageri og dokumentfalsk knyttet til et lån på 250.000 kroner innvilget et drøyt år tidligere. Politianmeldelsen og videre undersøkelser førte til avdekking av et skred av bedragerier, skriver Glåmdalen.

67 bedragerier

Nå er kvinnen fra Solør tiltalt for og har tilstått 67 bedragerier for til sammen snaut 15,4 millioner kroner, to bedrageriforsøk på til sammen vel 2,6 millioner, og 37 tilfeller av forfalskning av dokumenter.

Pengene skal dels ha gått til forbruk innen familien, dels til fortløpende å dekke forpliktelser på lånene som allerede var tatt opp på falske premisser.

Bedrageriene ble begått ved at hun forfalsket selvangivelser ved å redusere eller fjerne helt gjeldsposter, forhøye beløp på lønnsslipper, forhøye verdi- og lånetakster på eiendom, forfalske underskrifter, fabrikkere bekreftelser på at lån var nedbetalt, og oppgi uriktige opplysninger i forbindelse med lånesøknader.

Flere av lånene er tatt opp i navnene enten til sin samboer eller til en mann som på det tidspunkt sto familien nær. Sistnevnte har overfor politiet forklart at han var totalt uvitende om at det ble tatt opp lån i hans navn.

Arbeidet med lån

Gjennom de seks årene hvor bedrageriene pågikk, var kvinnen hele tida ansatt i Sparebanken Hedmark.

Der arbeidet hun på en avdeling som nettopp har med lånesikkerhet å gjøre. Om den fagkunnskap hun hadde på området og det faktum at hun arbeidet i bank, har gjort det lettere å begå bedrageriene, vil trolig bli belyst nærmere når rettssaken mot henne kommer opp i Sør-Østerdal tingrett i mai. I og med at hun har tilstått alle forhold, vil det bli en forenklet rettsprosess, en såkalt tilståelsessak.

Leder for økokrimseksjonen i Hedmark politidistrikt, politiadvokat Richard Røed, synes det ikke er rart at kvinnen har erkjent alt hun er tiltalt for.

– Dokumentasjonen og bevisene er overveldende, fastslår han, men poengterer samtidig at denne saken er en stor personlig belastning for kvinnen.

Flere års fengsel

Den første anmeldelsen forelå i mars 2012, og det er gjennomført ransaking hjemme hos kvinnen.

Etterforskningen skjøt fart høsten 2012 og har på gått helt fram til det nå ble tatt ut tiltale. Omfanget av saken illustreres av at siktelsen utgjør 17 A4-ark.

Røed opplyser at dette er den desidert største bedragerisaken i Hedmark og Oppland noen sinne.

- Vi har følgelig ikke noe å sammenligne med når det gjelder straffeutmåling herover, sier han.

Strafferammen er seks års fengsel.

Røed vil ikke konkretisere hva straffepåstanden vil bli, men sier:

- Den blir på flere års fengsel.

Sannsynligvis dreier det seg om mellom tre og fem års fengsel, etter at det er gitt noe strafferabatt for tilståelsen.

To til tiltales

På direkte spørsmål bekrefter politiadvokat Røed at det vil bli tatt ut tiltale også mot kvinnens samboer og datter.

Samboeren har ifølge politiet undertegnet noen av lånedokumentene, mens datteren ifølge kvinnen har mottatt endel av pengene som bankene er blitt bedratt for. Dette vil kvinnen komme nærmere inn på i tingretten i mai.

-Samboeren vil bli tiltalt for medvirkning til bedrageri, mens datteren blir tiltalt for heleri, opplyser Røed.

Ingen av de to har erkjent straffeskyld. Dermed går det mot hovedforhandlinger i tingretten for begge to.

Sakene mot de to vil komme opp i retten etter at tilståelsessaken med den hovedtiltalte kvinnen er avviklet.

Les flere saker fra Glåmdalen her.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere