NA24.no

Bank vakler mot konkurs

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Problemene i det amerikanske boligmarkedet kan være i ferd med å kreve sitt første offer i finansnæringen.

HOUSTON (NA24): Nisjebanken New Century Financial Corp. er i dyp krise på grunn av problemer i det amerikanske boligmarkedet. Mandag har aksjen falt 70 prosent, og flere analytikere spår at resultatet blir avvikling eller konkurs.

Kursraset kommer etter at selskapet fredag kveld meldte at New Century er under strafferettslig etterforskning og dessuten bryter flere lånevilkår.

Aksjen hadde allerede falt kraftig før dette, på grunn av tapsproblemer i selskapets låneportefølje.

Blant meglerhusene som mener sjansen for konkurs er stor, er Merrill Lynch, som i et nytt notat skriver at utviklingen fort kan medføre at det ikke lenger gjenstår noen andre muligheter for New Century.

New Century er ett av finansselskapene som har spesialisert seg på såkalte «subprime» lån. Dette er boliglån til kunder som ikke får lån i normale banker, for eksempel på grunn av betalingsanmerkninger.

I et sterkt boligmarked kan dette være svært lønnsomt fordi rentene på slike lån er høye. Men de siste månedene har det amerikanske boligmarkedet bråstoppet og falt i mange geografiske områder. Dette, kombinert med stigende rentenivå, har skapt en markant økning i tapstallene innen subprime-segmentet.

New Century er det mest profilerte offeret, men også andre banker, for eksempel storbanken HSBC, har meldt om problemer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere