*Nettavisen* Økonomi.

Bank varsler nytt rentekutt

Sparebank 1 SMN var først ute med kutt, nå følger SR-Bank etter. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

04.04.14 18:01

Torsdag ble det klart at storbankene DNB og Nordea kuttet renten, i tillegg til Skandiabanken.

Hurtigst ute er imidlertid SpareBank 1 SMN som satte ned renten på boliglån med inntil 0,2 prosentpoeng allerede i forrige uke.

- Som første bank i denne runden, sier informasjonsdirektør Hans Tronstad.

- Hvorfor kuttet dere?

- Dette er et offensivt grep for å styrke vår posisjon som ledende bank i Trøndelag og på Nordvestlandet. Konkurransen er tøff, og vi valgte å endre våre priser både på boliglån og innskudd. Dette gjorde vi på selvstendig grunnlag, og uten å skjele til hva konkurrentene eventuelt ville foreta seg. Rentereduksjonen er mulig etter fall i innlånskostnadene siste halvår, samtidig som at finansnæringen har fått ytterligere avklaring fra myndighetene på kapitalkrav.

Etter dem kuttet også Storebrand bank og Sparebanken Vest sine utlånsrenter.

Varsler kutt
Nå varsles det at det vil komme flere kutt i Sparebank 1-kjeden.

- Vi vil snart komme med en melding om at vi også kutter renten. Den vil sannsynligvis komme i dag eller i løpet av starten av neste uke. Vi får imidlertid ikke lov av konkurransetilsynet til å si hvor stor endringen er på forhånd, sier kommunikasjonsjef Thor-Christian Haugland hos SpareBank 1 SR-Bank til Nettavisen NA24.

I bankmarkedet er det enorme forskjeller i hvor store bankene er. DNB har for eksempel en markedsandel på vel 40 prosent mens de hundre minste bankene ikke utgjør mer enn vel seks prosent.

Med det kan de aller fleste boliglånskunder i Norge se frem til litt lavere rentebelastning.

Ifølge Finans Norge var landets ti største banker i 2012, målt i forvaltningskapital:

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Finans Norge

Skiller seg ut
Også Handelsbanken justerer nå rentene ned, men gjør ikke dette gjennom sentrale rentenedsettelser slik mange andre banker gjør.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ulike institusjoners andel av samlet forvaltningskapital i bankmarkedet i 2009. Foto: Meld. St. 12 (2009 – 2010).

- Handelsbanken skiller seg fra andre banker, og praktiserer som desentralisert bank i liten grad sentrale prislister og sentrale rentebeslutninger av lånerenter fra hovedkontoret på Tjuvholmen, sier kommunikasjonsdirektør Lasse N. Sæthre til Nettavisen NA24. .

Han sier at utgangspunktet deres er enkelt.

- Handelsbanken er en bank som sikter seg inn mot markedets beste og mest solide kunder, og disse vet vi vil ha både personlig service og gode betingelser. I tider som nå, hvor prisene beveger seg nedover i markedet, får mange av våre kunder også informasjon om lavere renter. Vi skal alltid være konkurransedyktig for gode kunder. Rentenivået settes imidlertid individuelt av hvert enkelt bankkontor, sier Sæthre.

Når det gjelder boliglån er det også stor forskjell på bankene. En del banker tilbyr ikke boliglån utenfor sitt nedslagsfelt og noen tilbyr ikke boliglån i det hele tatt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.