NA24.no

Foto: Berit Almendingen (Nettavisen)

Bankene bør for retten

Sist oppdatert:
Finansbransjens råsalg av garanterte spareprodukter skriker etter en rettssak.

(NA24-KOMMENTAR): I helgen meldte finansminister Kristin Halvorsen om harde innstramninger i regelverket for såkalte garanterte spareprodukter. Mandag falt finansaksjen Acta 16 prosent på Oslo Børs. Det sier litt om hvor lønnsomme disse produktene har vært - for selgerne, men ikke for kundene.

Detaljene blir ikke kjent før det kommer en forskrift fra Kredittilsynet, men Halvorsen sier følgende til Dn.no:

- For alle praktiske formål blir det nå forbudt å selge kompliserte, uoversiktlige risikoprodukter til vanlige kunder.

Det kan reises både prinsipielle og praktiske innvendinger mot denne typen forbud, men i dette tilfellet er det trolig det beste.

Det er også verdt å merke seg at man ikke forbyr selve produktene, bare salg til visse grupper.

Dette prinsippet er ikke uvanlig i finansbransjen, verken i Norge eller andre land. I USA må man for eksempel være en såkalt «godkjent investor» for å investere i mange kompliserte og mindre regulerte finansinstrumenter.

Bør prøves i retten
Men saken bør ikke slutte her. Jeg har tidligere beskrevet denne virksomheten som en skam, lureri og en gigantisk skamplett. Jeg har ikke endret oppfatning.

Dette bør forfølges rettslig. Fra nyttår er det i Norge åpnet for såkalte gruppesøksmål, og disse sakene bør egne seg godt.

For det er jo ikke slik at det tidligere har vært fritt frem for banker og andre finansfirmaer. Forbrukere i Norge har betydelige rettsbeskyttelse, og generelle krav til god forretningsskikk kan komme til anvendelse. Når det gjelder belåning har banker dessuten plikt til skriftlig å fraråde lån dersom den «må anta at økonomisk evne eller andre forhold på låntakerens side tilsier at denne alvorlig bør overveie å avstå fra å ta opp lånet».

Finjussen overlater jeg til advokatene, men her er tre åpenbare spørsmål som kan belyses i en rettssal:

  • Hvilken forventet avkastning la branseaktørene til grunn da de bestemte seg for å markedsføre disse produktene?

Flere undersøkelser viser at kundene har tatt en ikke ubetydelig risiko ved kjøp av disse produktene (tap av gebyrer og renter), samtidig som de ikke har fått betalt for dette i form av høyere avkastning enn ved risikofrie plasseringer. Ingen rasjonell investor vil med viten og vilje kjøpe et slikt produkt.

Banker og meglerhus må ha laget prognoser og simuleringer for dette på forhånd. Disse beregningene bør kreves fremlagt. Det er svært vanskelig å tro at disse beregningene viser kundene ville få høy nok avkastning til å forsvare risikoen.

  • Hvordan kunne bransjen forsvare å anbefale belåning av investeringer som etter alt å dømme hadde lavere forventet avkastning enn lånerenten?

Lånefinansiering av investeringer kan være rasjonelt, men bare hvis forventet avkastning på investeringen er høyere enn renten. Uansett øker risikoen i takt med lånefinansieringen.

Det er absolutt ikke rasjonelt å lånefinansiere en investering hvis man – som her - kan forvente at avkastning er lavere enn lånerenten. Det er ikke sparing, det er gambling med dårlige odds.

  • Betraktet bransjen overhodet disse produktene som spareprodukter?

Spørsmålet kan synes merkelig, men ble aktualisert da man fra Fokus Bank møtte kritikken med følgende utspill: - Garanterte produkter som valuta- råvare- og aksjeindeksobligasjoner er i utgangspunktet ikke spareprodukter. De fleste er spekulasjonsprodukter basert på kortsiktige vurderinger av markeder innen valuta, råvarer og aksjer. En spareportefølje vil jeg aldri anbefale å bygge opp med slike produkter.

Dette står i skrikende kontrast til bransjens markedsføring, som definitivt har omtalt disse produktene som sparing.

Er dette spareprodukter, burde kundene kunne forvente at de var rasjonelle som spareprodukter betraktet. Er de ikke spareprodukter, men spekulasjonsprodukter, er det vanskelig å se hvordan bransjen kan forsvare sin markedsføring.

Her er det saftig mat for en sulten advokat.

Are Slettan er tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Grenseløst frekt av LO
Takk for at du røyker!
Vaktbikkja sov i årevis
Idiotisk Frp-forslag
Råsalg fremfor rådgivning

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere