Bankene får nettkjempe i fanget

Johan Lindgren leder et konsern ingen vil eie.

Johan Lindgren leder et konsern ingen vil eie. Foto: WILHELM REJNUS (BARABILD)

Aksjonærene rømmer fra eieren av Gule Sider og Sol.no.

25.11.10 14:55

Den svenske nettkjempen Eniro sliter med å få inn penger i en emisjon, som skal brukes til å nedbetale selskapet milliardlån. Selskapet eier Sol.no, Proff og Gule sider i Norge.

Bankene som har garantert for Eniros fortrinnsenisjon, ser ut til å ende opp med de fleste aksjene. Onsdag presenterte Eniro vilkårene for sin fortrinnsemisjon på 2,5 milliarder svenske kroner. Og så langt har bankene problemer med å få solgt aksjene som en konskvens av at Eniro sliter med å få nettvirksomhetene til å bli lønnsomme.

Kraftig utvanning
I emisjonen skal det utstedes 4,85 milliarder nye til kurs 0,52 svenske kroner. Kursnivået i emisjonen førte til at aksjonærene lempet ut Eniro-aksjer på Stockholmsbørsen. Etter en halvtimes handel var Eniroaksjen verdt 3,25 svenske kroner det er et fall på 16 prosent siden Stockholmsbørsen stengte onsdag. Dermed har Eniro-aksjen falt med over 90 prosent så langt i år.

Det så enda verre ut tidligere på handelsdagen. Da Stockholmsbørsen åpnet torsdag utviklet aksjekursen seg som en ku i havsnød. Den sank og den sank mye. På få minutter var verdien redusert med 27 prosent, men hentet seg altså noe inn igjen.

- Her er det enten eller og ikke noe midt i mellom. Enten så er man med på emisjonen eller så selger man aksjene sine. De aksjonærene som blir sittende på gjerdet kommer til å tape pengene sine ettersom aksjeverdien kommer til å bli kraftig utvannet, sier Claes Hemberg, økonom i Avanza, til di.se.

Store i Norge
I Norge eier Eniro flere større internett selskaper og tjenester. På listen finnes Kvasir, Gule Sider, Ditt distrikt, Proff og Inform.

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.