NA24.no

Bankene med «alvorsprat»

Sist oppdatert:
Kunder som vil kjøpe nytt før de selger blir fulgt med argusøyne.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Dagens markedssituasjon på boligfronten gjør at bankene i større grad enn tidligere vil ha en finger med i spillet før det gis lån til ny bolig før den gamle er solgt.

NA24 - din næringslivsavis

Formidlingstiden på boliger har gått markant opp over hele landet, samtidige som boligprisene har fått en liten dupp.

- Vi ser oftere at folk må forlenge mellomfinansieringsperioden og at forventningen til pris ikke alltid blir oppnådd, sier Emil Inversini, avdelingsbanksjef i Nordea til NA24.

Markedsendringen gjør at banken nå har en lengre «alvorsprat» med kunden før lånet gis.

- Det drøftes for eksempel hvordan det vil være å sitte på et mellomfinansieringslån i seks måneder, kanskje opp til et år, og få 250.000 mindre enn forventet, forteller han.

Lommebokslupe
Også hos DnBNor har de tatt på seg lommebokslupen.

- Vi er veldig oppmerksomme på den situasjonen at boliger går tregere å omsette nå. Det betyr at man må kunne betjene to boliglån i en lengre periode enn tidligere, sier divisjonsdirektør i DnBNor, Terje Halvorsen, og legger til:

- Når boligmarkedet var veldig hett visste vi jo at folk fikk omsatt boligen umiddelbart.

Han forteller at det å sitte på to boliger over en lengre periode enn det som er tatt med i regnestykket, fort fører til et likviditetsproblem for de med stram økonomi.

- Færre lån
Som følge av dette antar Halvorsen at antall mellomfinansieringslån er gått ned den siste tiden, selv om tallet for 2007 er omtrent det samme som i 2006. Dermed blir flere boligkjøpere tvunget til å selge først. Også Inversini merker at det er mindre aktivitet på boliglånsformidling om dagen.

Sjeføkonom i Kjell Senneset i Prognosesenteret gir hovedskylda for prisduppen til leilighetsspekulanter som har kjøpt opp boliger i nye komplekser med tanke på videresalg.

- Men en viss effekt får man også når bankene forteller at man må selge før man kjøper, sier han.

39 dager
Når stadig flere selger først, vil antallet boliger til salgs gå i taket. Per 31.12.07 var det over 4000 flere boliger til salgs enn i samme periode i fjor. Gjennomsnittlig tar det nå 39 dager å kvitte seg med en bolig i landet i dag, ifølge NEF. Det er nesten to uker lenger enn ved samme periode i fjor, og rundt tre uker mer enn i de hete månedene på vårparten 2007.

Både Halvorsen i DnBNor og Inversini i Nordea mener en fornuftig bankkunde selv skjønner at det nå i mange tilfeller er lurest å selge først.

- Til kunder som vi ser kan komme i en likviditetsskvis, så råder vi til å ikke kjøpe først. Han man romslig økonomi, er det mulig, sier han, og presiserer at det fortsatt er utbredt å gi mellomfinansieringslån i banken.

Gås i sømmene
Når bankene gir lån, gis det etter tre vurderinger: Betalingsevne, betalingsvilje og sikkerhet. Når det strammer seg i boligmarkedet, er det spesielt betalingsevnen som blir gått ekstra i sømmene.

Ingen av bankene har endret sin generelle utlånspolicy, men Inversini i Nordea forteller at de nå legger inn en større sikkerhetsmargin enn tidligere når de regner ut hvor stort lån kundene kan leve med.

De siste boligkjøperne
I tillegg vurderer bankene i større grad inn og vurderer hva slags objekt det er kunden skal selge, beliggenheten og hvor lang tid det gjennomsnittlig tar å selge i en slik bolig i dette området.

- Dette gjør vi for at kunden ikke skal komme i en vanskelig situasjon, sier Halvorsen i DnBNor.

Banksjef Oddvar Rettedal i Sparebank1 SR-bank, sier at mellomfinansieringsproblematikken i første rekke gjelder de som har kjøpt bolig i nyere tid.

- De som har hatt bolig en tid selger med stor egenkapital, forklarer han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere