*Nettavisen* Økonomi.

Bankene skåner deg

Norske banker vil ikke danse etter Gjedrems rentepipe. NA24 gir deg renteoversikten.

17.08.06 13:56

Les NA24 på mobil

Sentralbanksjef Svein Gjedrem har hevet renten, men de med store lån blir skånet av bankene som holder seg i ro.

NA24 har sjekket rentebeslutningene til bankene landet over.

NA24 - din næringslivsavis

Opp, opp, opp
I går ble det kjent at Norges Bank hevet renten med et kvart prosentpoeng til tre prosent. Dette var forventet i markedet, og markedet forventer videre en renteoppgang til på et kvart prosentpoeng før året er omme.

Men en ringerunde til banker landet over som NA24 har foretatt viser at bankene ikke er like ivrige som Gjedrem til å heve renten. Tøff konkurranse i markedet fører til at de venter så lenge de kan, selv om den såkalte rentemarginen blir satt under press.

Rentemarginen er forskjellen på renten som bankene låner inn penger til, og som igjen blir lånt ut til kunder.

Klikk på bildet for å forstørre.

De store avventer
Norges største bank, DnB NOR, har ikke rørt renten på lån enda men vurderer hva de skal gjøre. Informasjonsdirektør Eivind Grønstad forteller til NA24 at de har holdt renten stort sett uendret fra forrige gang Norges Bank satte opp renten tidligere i sommer.

- Vi holdt renten stort sett uendret forrige gang for de aller fleste. For førstehjemslån og lån over 1 million kroner, som er de typiske lånene har vi ikke justert, sier Grønstad til NA24. Men rentene på innskudd er oppjustert, opplyser banken.

Nordea har heller ikke foretatt seg noe med renten, ennå. Men Rune Kibsgaard Sjøhelle, assisterende informasjonssjef i Nordea.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Foto. DnB Nor)

- Foreløpig har vi ikke gjort noen ting, vi venter og ser litt, sier Sjøhelle til NA24.

Han forteller at de ikke hevet renten etter forrige gang Norges Bank hevet renten.

- Det siste året har Norges Bank hevet renten med et prosentpoeng, og vi har gått opp 0,65 prosentpoeng for programkundene, det vil si brorparten av lånekundene, sier Sjøhelle fornøyd.

Men dette spiser på rentemarginen, kan Nordea konstatere. Men marginene er generelt på vei ned.

- Konkurransen i markedet og nye regler for kapitaldekning har vært viktig, men vi er også blitt mer effektive. Det kommer også kundene til gode, sier Sjøhelle til NA24.

Småbanker avventer
– Vi har ikke tatt stilling til om vi vil følge Norges Bank ennå. Vi skal ha et møte førstkommende mandag hvor vi skal drøfte dette, sier Jan Hannestad, viseadministrerende direktør i Sparebanken Sør.

Banken vil da ta en totalvurdering over konkurransesituasjonen og behovet for å følge Norges Bank.

– Min tolkning er at Norges Bank ønsker at bankene skal følge opp med rentehevinger. Dermed blir det lojalitet med Norges bank på den ene siden, mot konkurranse- og inntjeningshensyn på den andre, forklarer Hannestad til NA24 Kristiansand.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Holberg Fondene

LES OGSÅ: Norsk rente på bunn

Heller ikke Spareskillingsbanken i Kristiansand har bestemt seg for om banken vil sette opp renten.

– Vi har bestemt dette ennå, men skal ha et møte til uken, der vi ser hva vi skal gjøre. Men sentralbanken er innstilt på at bankene må følge etter, mener banksjef Sigmund Andersen.

Av småbanker har ikke Birkenes Sparebank i Aust-Agder bestemt seg om banken skal følge rentehevingen.

– Vi satte opp renten svært lite ved forrige renteheving, og jeg tror nok at vi derfor vil gjøre det denne gangen. Men det er ikke sikkert det blir 0,25 prosentpoeng, sier Stein Hannevik, administrerende direktør i Sparebanken Pluss .

Samtidig sier Hannevik at de nå skuler litt på konkurrentene for å se hva de foretar seg.

– Vi har som ambisjon å ligge veldig godt an i lånemarkedet, derfor avventer vi situasjonen litt.

- Må tåle renteoppgang
Bankene i Trøndelag sitter foreløpig på gjerdet for å se hva andre gjør før de eventuelt setter opp renten.

– Vi vil følge med framover hva som skjer. Vi vil generelt følge markedet, sier informasjonsdirektør Berit Rustad i Sparebank 1 Midt-Norge til NA24 Trondheim.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

Rustad tror bankens lånekunder skal tåle en jevn renteøkning i tiden framover.

– Vi har tatt inn i våre kalkyler at de må tåle en renteoppgang, og sånn sett er vi rolige. Vi legger inn fem prosent rente over den faktiske renten, og det må lånetakerne tåle for å ha en tålelig økonomi. Vi har gode marginer, sier hun.

Både Stadsbygd Sparebank og Hemne Sparebank tror at de vil følge renteoppgangen. Førstnevnte vil ta en avgjørelse i ettermiddag, mens Hemne venter til over helgen.

– Vi følger vanligvis Norges Bank, og det kommer vi nok til å gjøre denne gangen også, sier Ola Setaas, banksjef i Stadsbygd Sparebank.

– Det kan tyde på at vi går opp 0,25 prosent, men vi ser på hva andre gjør, sier banksjef Odd K. Strand i Hemne Sparebank.

Strand ser foreløpig ingen problemer med renteoppgangen.

– En videre renteoppgang vil belaste spesielt familier i etableringsfasen, mens andre ikke får problemer. Ennå er det ikke et problem, men en vedvarende renteoppgang vil bli et problem etter hvert, sier banksjefen til NA24.

God tid i Vest
Banksjef Jan Arveschoug i Vekselbanken på Voss vil følge markedet, men ser ingen dramatikk i renteutviklingen fremover-

– Hvis markedet justerer seg opp vil nok vi følge etter. Vi er en liten aktør, så det er naturlig for oss å følge markedet, sier banksjef Jan Arveschoug ved Vekselbanken på Voss.

– Hvordan ser dere for dere renteutviklingen fremover?

– Det kan nok gå noe opp fremover, men ikke dramatisk, sier Arveschoug til NA24 Bergen.

– Vi har god tid og har ikke tatt stilling til en renteøkning ennå, sier informasjonsdirektør Jørn Lekve i Sparebanken Vest. Vestlendingene vil ta et møte om dette tidligst neste uke.

I Sparebanken Vest opererer man med at nye boliglånskunder må tåle en renteoppgang på hele seks prosent i forhold til dagens nivå.

– Det er både i kundens og bankens interesse at kunden makter å betjene lånet ved en renteøkning, forklarer Lekve.

Klikk på bildet for å forstørre.

Øker i Fana
Fana Sparebank i Bergen varsler at de vil øke rentene.

- Vi kommer til å øke renten. Mest sannsynlig med inntil en kvart prosent, sier administrerende direktør Nils Martin Axe i Fana Sparebank.

Han legger ikke skjul på at de vil følge med på hva som skjer i markedet.

- Det er ofte slik at de små venter og ser hvor de store legger seg. Men det vil forundre meg om ikke de fleste øker renten med en kvart prosent, sier han til NA24 Bergen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.