*Nettavisen* Økonomi.

Bankene skjermer kundene

Bankene dropper renteøkning, og det kan føre til at Norges Bank hever renten enda mer enn planlagt.

17.08.06 07:39

Les NA24 på mobil

Bankene følger ikke opp renteøkningen fra Norges Bank ovenfor kundene. Det kan føre til at Norges Bank må sette opp renten mer enn planlagt.

NA24 - din næringslivsavis

Visesentralbanksjefen Jarle Bergo er bekymret for det stramme arbeidsmarkedet og knappheten på arbeidskraft. Han ønsker å øke lånekostnadene til husstandene slik at vi får mindre å rutte med, noe som vil bidra til å bremse aktivitetsveksten i økonomien.

På gårsdagens rentemøte i Norges Bank hovedstyre ble styringsrenten hevet med 0,25 prosentpoeng til 3,0 prosent. Beslutningen var helt i tråd med hva de fleste økonomer på forhånd hadde forventet.

Men tall som kredittilsynet la frem i går viser at bankene ikke har latt renteøkningene slå fult gjennom i kundenes lånekostnader, skriver Dagens Næringsliv.

Halvårstallene for bankenes innlåns- og utlånsrenter fortsetter å gå ned. Samlede utlåns- og innskuddsmarginer er redusert med 0,1 prosentpoeng i første halvår, fra 1,76 til 1,67 prosent av gjennomsnittlig forvaltningskapital, melder avisen.

Denne trenden vil ifølge kredittanalytiker Pål Ringholm i First Securities fortsette. Han forklarer overfor avisen at marginene på boliglån vil fortsette nedover de neste ett til to årene, til man når omtrent samme nivå som i Danmark på 0,5 prosentpoeng over pengemarkedsrenten for lån over 60 prosent av låneverdien.

I dag har de fleste norske banker en margin på i underkant av ett prosentpoeng på nye lån, som betyr at Norges Bank kan heve renten med inntil 0,5 prosentpoeng uten at dette svir for norske boligeiere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.