*Nettavisen* Økonomi.

Bankene takker nei

En rekke banker sier nei takk til danskenes bankpakke.

09.02.09 10:32

Solide danske banker sier nei takk til å låne penger av den danske staten for å øke utlånene til danske bedrifter.

NA24 - din næringslivsavis

Dermed kan politikerne i Danmark stå overfor en situasjon hvor store deler av Bankpakke II reelt sett kun vil få en mindre effekt på dansk økonomi.

Ifølge Økonomisk Ugebrevs beregninger vil kun 40 av 75 milliarder danske kroner bli trukket av bankpakken, og dermed får ikke danske politikere gjennomslag for sin strategi med å oppkapitaliserte danske banker i så stor grad som de ønsker.

- Vi henter ikke kapital
Dette er også det store spørsmålet etter at finansminister Kristin Halvorsen la fram regjeringens andre bankpakke i går, søndag. Norske banker kan nå få tilført inntil 50 milliarder kroner, som igjen vil gjøre dem i stand til å låne ut inntil 500 milliarder kroner. På denne måten håper man å løse opp i et kredittmarked som har vært preget av tørke og mangel på utlån. Skulle norske banker ende opp som sine danske kollegaer, vil utlånene bli langt mindre enn det regjeringen håper.

- Vi har ikke tenkt å hente kapital. Vi har en solvens som er det dobbelte av lovens krav, og vi har ingen planer om å fordoble balansen, sier Bent Naur, administrerende direktør i Ringkjøbing Landbobank til Økonomisk Ugebrev, og følger dermed opp bankenes nyinnførte konservative utlånspolitikk.

Usikkerhet om Nordea
Selv om norske banksjefer sier de er godt fornøyd med den norske tiltakspakken, har ingen så langt gått ut og bekreftet at nettopp deres bank vil benytte seg av tiltakene.

Det er ennå stor usikkerhet om Nordea, Nordens største bank, vil delta i den danske eller svenske bankpakken. Ifølge Børsen.dk har banken ikke tatt stilling til om den overhodet vil hente ekstra statlig kapital. Her er det verd å merke seg at den svenske staten eier 20 prosent av Nordea.

Hvis Nordea søker om ekstra penger i Danmark, er det ventet at Bankpakke II øker fra 40 til 55 milliarder kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Varslet 32 milliarder
Konkurrentene Danske Bank og Sydbank har meldt om at de vil søke om til sammen 32 milliarder kroner.

I tillegg kommer flere mindre banker etter alt å dømme til å søke, slik at det totale beløpet kommer opp i rundt 40 milliarder kroner.

De mindre og historisk sett risikovegrende bankene har stort sett en høy kjernekapitaldekning på 14-15 prosent, og vil neppe gå inn i den danske ordningen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag