NA24.no

Bankene tjener mer på å låne deg penger

Foto: Paul Weaver (Paul Weaver - Nettavisen)
Det er helt normalt, mener ekspert.

I Norges Banks utlånsundersøkelse for 4. kvartal 2012 rapporterer bankene om økte utlånsmarginer. Det vil si at bankene tjener mer på å låne ut penger.

– Dette er en helt forsvarlig utvikling. Marginene til bankene har vært stramme og er nå mer på det normale, uten at man skal oppfatte bankene som opportunistiske, sier sjefstrateg Erica Blomgren i SEB Norge til Nettavisen NA24.

Frykten minsker

Blomgren forklarer de økte marginene med en positiv utvikling i eurosonen, og at frykten for kollaps er redusert.

– Det har framfor alt resultert i at pengemarkedsrenten har falt veldig kraftig og at det ikke i like stor grad påvirker boligrenten, fortsetter hun.

Strammes inn

Ifølge utlånsundersøkelsen var endringene i samlet kredittpraksis små, både overfor husholdninger og foretak. Dette på tross av en strammere utlånspolitikk. Deler av dette forklares med rentekostnadens fall og husholdningens økte kostnader.

Sjefstrategen tror nå at utlånsvilligheten kommer til å strammes inn.

– Bankene må fortsatt ta sitt ansvar, men det er en renteøkning fra Norges Bank som effektivt kan stoppe dette. Likevel, det er ingen tegn på at etterspørselen etter lån skal stoppe opp, fortsetter hun.

Ifølge utlånsundersøkelsen forventer bankene noe økte utlånsmarginer og gebyrer i 1. kvartal. Bankene vil også stille strengere krav for førstehjemslån.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere