*Nettavisen* Økonomi.

Bankenes overskudd økte med 50 prosent på ett år

På ett år har bankenes overskudd økt med 50 prosent.

Her er «spleiselaget» i praksis.

21.05.14 13:55

SSB la onsdag frem nye tall for banker og kredittforetaks resultater, og det viser at bankenes «spleiselag» med kundene, har ført til at resultatene har skutt rett til himmels.

Det samlede overskuddet har aldri vært høyere. I første kvartal i år giokk bankene med et overskudd på 12,9 milliarder kroner, noe som er utrolige 50 prosent høyere enn for ett år siden.

Ifølge SSB er årsaken til den kraftige resultatøkningen en kombinasjon av økt rentemargin og økt gevinst på verdipapirer.

Rentemarginen rekordhøy

- Rentenettoen, som er differansen mellom renteinntekter og rentekostnader, utgjorde 13,8 milliarder kroner i 1. kvartal 2014. Det er 817 millioner kroner mer enn i samme periode året før, skriver SSB i en melding.

Bankenes rente inntekter er bare i liten grad endret, men bankene har betydelig lavere renter enn for et år siden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bankene ligger på rekordnivå.

Samtidig som bankene tjener stadig mer på lån, har bankene nær halvert tapene på lån sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Det økte overskuddet kommer til tross for at bankenes lønns- og administrasjonskostnader er økt mer enn dobbelt så mye som prisveksten ellers.

Klikk på bildet for å forstørre.

Peter Batta, Huseiernes Landsforbund. Foto: Huseiernes Landsforbund

- Umoralsk

Administerende direktør Peter Batta i Huseiernes landsforbund mener bankene opptrer umoralsk.

- Det er helt urimelig at rentemarginene bare fortsetter å være like høy, selv om bankene for en stund tilbake gikk ut med brask og bram, og nærmest reklamerte med en rentenedsettelse. Men det de gjorde var å kutte både i innskudd og utlån, så rentemarginen er den samme, sier Batta til Nettavisen.

- Grunnen til at de tjener mer penger nå er at de er sterkere inne i lån. De holdt jo tilbake en periode, blant annet på grunn av høyere egenkapitalkrav, men nå er utlånsiveren tilbake, og dermed øker inntektene.

- Jeg mener det er umoralsk. Rentemarginen er urimelig høy. Det er ikke rentenivået som er for høyt, for det er jo rekordlavt, men de skulle aldri satt ned rentene på innskudd, sier Batta.

Gode tider for eiere

Som Nettavisen tidligere har skrevet, fører de økte overskuddene til en utbyttefest i bankene, samtidig som aksjekursene stiger til himmels. I april ble det blant annet bestemt at DNB utbetalte rundt 4,4 milliarder kroner i utbytte til aksjonærene.

Les også: Erna tjener milliarder på noe hun sier hun er imot

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.