Bankenes rentekutt hjelper deg ingenting

Konsernsjef Rune Bjerke i DNB er en av banksjefene som leverer svært gode resultater til sine eiere - og som ikke trenger å frykte resultatet av egen rentenedsettelse.

Konsernsjef Rune Bjerke i DNB er en av banksjefene som leverer svært gode resultater til sine eiere - og som ikke trenger å frykte resultatet av egen rentenedsettelse. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Ga med den ene hånden og tok med den andre.

23.05.14 11:30

Onsdag ble det klart at bankene i Norge går med rekordoverskudd. I løpet av ett år har bankene økt overskudd med 50 prosent - eller 4,3 milliarder kroner i løpet av ett enkelt kvartal, og 1. kvartal i år ser ut til å være tidenes beste.

Men etter massivt press over lang tid, valgte de fleste bankenei april å kutte rentene.

– Det er fordi vi er opptatt av å bevise, til enhver tid, at DNB er en konkurransedyktig bank. Ikke bare på service og tilgjengelighet, men også på pris, sa DNB-sjef Rune Bjerke til NRK.

Renteendringene er for de fleste gyldige i løpet av andre kvartal, og det kan være naturlig å tro at dette vil påvirke bankenes rekordmelking av kundene.

Påvirker ikke bankene i det hele tatt

Men en gjennomgang NyAnalyse har gjort for Huseiernes landsforbund, viser at dette ikke er noe som vil utslag på bankenes overskudd.

7 av 10 banker som har varslet kutt på boliglån, har samtidig kuttet innskuddsrentene.

DNB er på mange måter verstingen: Mens de kuttet renten på lån med «opp til» 0,25 prosentpoeng, kuttet de renten på innskudd med 0,4 prosentpoeng. Det betyr at de ved sin gladmelding til boliglånskundene reelt sett økte marginene mellom innskudd og utlån.

I en børsmelding, som noe unormalt kun var tilgjengelig på engelsk, skriver DNB rett ut at de gir med den ene hånden, og tar med den andre:

«The financial effect of the rate decrease is expected to be neutral.»

DNB var ikke den eneste som reduserte innskuddsrentene mer enn boliglånsrenten. Blant annet Danske Bank, BN Bank, Gjensidige Bank og Sparebank 1 SR-Bank gjorde tilsvarende grep.

Da bankene kuttet renten i april, var den praktiske konsekvensen for flere at rentemarginen økte. NB! Danske Bank påpeker overfor Nettavisen at de har billigere lån enn det som fremkommer i NyAnalyses oversikt, og at tallene ikke er direkte sammenlignbare mellom bankene avhengig av forskjellige forutsetninger.

De med penger på bok er taperne

- Bankene kryssubsidierer mellom utlånskunder og sparekunder. Redusert inntjening i bankene ved redusert kostnad knyttet til boliglån veksles inn med lavere pris på innlån (lavere innskuddsrente). Dersom endringene går i balanse samlet sett, kan rentemarginen holdes omtrent uendret, skriver NyAnalyse i sin rapport.

Peter Batta er kritisk til bankenes rentemarginer. Foto: Morten Holm (Scanpix)

- Det betyr at bankene lar sparekundene betale for lånekundene. Hvis endringene går i balanse, beholder banken sin rentemargin, sier administrerende direktør Peter Batta i Huseierne til Nettavisen.

Han mener at veldig mye tyder på at konkurransen i bankmarkedet ikke fungerer.

- Huseiernes Landsforbund anbefaler Konkurransetilsynet å gå grundig gjennom de justeringer av rentesatser bankene har foretatt i 2014. Tilsynet har varslet at de vil se nærmere på konkurransen mellom bankene. Tilsynet bør også se på tidspunktet for fastsetting av nye rentesatser. Rentesatsene ser ut til å bli endret veldig nært i tid i ulike banker, sier Batta.

Konkurransetilsynet opplyser til Nettavisen at deres rapport vil komme til høsten, men at det er altfor tidlig å si noe om hva funnene der vil være.

Noen få dominerer totalt

Finans Norge har tidligere avvist at det er dårlig konkurranse i markedet, og henviser til at med rundt 120 banker i landet er det god konkurranse.

NyAnalyse mener derimot at markedet domineres totalt av et par store.

DNB har alene nesten halvparten av innskuddsmarkedet, mens Nordea har 12,5 prosent. Den 10. største banken i Norge har til sammenligning bare 1,6 prosent av markedet.

- Ti av de største bankene har en samlet markedsandel på 83,3 prosent. Samtlige av disse bankene, bortsett fra 3 foreløpig, har varslet at innskuddsrenten på saldo over 100.000 kroner skal settes ned, skriver NyAnalyse i sin rapport.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag