NA24.no

Foto: HUGO PHILPOT (Scanpix)

Banker banker børser

Aksjer i europeiske børser raste onsdag, etter at verdens største banker lanserte planer om en konkurrerende børs.

Det er verdens største investeringsbanker, blant andre Citigroup og Goldman Sachs, som nå vil etablere en egen plattform for handel av europeiske aksjer, ifølge en pressemelding.

Disse bankene handler daglig for milliardbeløp og står for en betydelig del av volumet på verdens børser.

Meldingen førte onsdag til kraftig kursfall for europeiske børser, som nå i stor grad selv er blitt børsnotert. Kursen på aksjene til London Stock Exchange falt 6 prosent, men var tidligere på dagen ned nesten 10 prosent. Svenske OMX falt 3 prosent, men var dobbelt så mye i minus tidligere på dagen.

Fallet ble trolig også forsterket av at Deutsche Börse i dag trakk seg fra en budkamp med New York-børsen om den europeiske børsen Euronext.

Liberalisering
Bankenes planer må sees på bakgrunn av det nye EU-direktivet Markets in Financial Services Directive, forkortet MiFID, som skal tre i kraft høsten 2007.

Dette kan bety en radikal liberalisering av finanssektoren i Europa. Direktivet skal gjøre det enklere for nye aktører å gå inn, og enklere å ekspandere over landegrenser.

Store penger
De siste årene har vært fantastiske både for de store investeringsbankene og for børsene. Flere av de sistnevnte har i løpet av de siste årene endret seg fra medlemseide former eller stiftelser til å bli børsnotert. For mange av dem har kursen steget kraftig.

Oslo Børs er ikke børsnotert, men har siden omdannelsen fra stiftelse til aksjeselskapet blitt handlet i det unoterte markedet. Der er kursen rundt regnet femdoblet på fem år. Aksjen ble ikke omsatt onsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere