*Nettavisen* Økonomi.

Banker tynget Wall Street

Foto: André Clark Utvik

Stigende renter og enorme bankemisjoner ble for mye for børsen.

15.12.09 22:35

Det ble en tung dag på de amerikanske børsene, etter blandete nøkkeltall i forkant av åpningen. De ledende indeksene falt rundt en halv prosent.

Finanssektoren var spesielt svak, trolig tynget av en kø av gigantiske bankemisjoner som skal plasseres i markedet fra banker som vil tilbakebetale statsstøtten.

Tirsdag solgte storbanken Wells Fargo aksjer for 10,65 milliarder dollar. Det er ventet at Citigroup kommer med en emisjon på 20 milliarder dollar, trolig onsdag.

Markedet sliter med å svelge unna alt dette. Tirsdag falt Citigroup for eksempel 4 prosent.

Svake signaler
I forkant av åpning viste nye tall at konjunkturmålingen til den amerikanske sentralbankens regionkontor i New York langt svakere enn hva markedet forventet.

Indeksen New York State Empire falt til 2,55 poeng i desember fra 23,51 poeng i november, mens økonomene ifølge Bloomberg forventet en oppgang til 24 poeng for indeksen.

Delmålingene som følger sysselsettingen falt til minus 5,26 poeng fra 1,32 poeng i november, mens prisene som ble mottatt viser en nedgang til minus 9,21 poeng fra minus 2,63 poeng i november. Nye ordre falt til 2,20 poeng fra 16,66 poeng.

- Økonomisk bærekraft er nøkkelfokuset til investorene. New York-indeksen var svakere enn ventet og antyder at snuoperasjonen i økonomien går veldig sakte. Det kan føre til mer volatilitet med tanke på den sterke børsutviklingen, sier strateg Alan Gayle i Ridgeworth Investments til nyhetsbyrået Bloomberg.

Høyere priser
Samtidig kom produsentprisindeksen fra amerikanske myndigheter, og den viste en vekst på 1,8 prosent i november. Det viser tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet.

Når det gjelder kjerneprodusentprisindeksen, der de volatile matvare- og energiprisene er holdt utenom, steg denne med 0,5 prosent i november. I forkant hadde økonomene forventet at produsentprisene ville stige med 0,8 prosent, mens kjerneprodusentprisene ville stige med 0,2 prosent, ifølge Briefing.com.

Økende industriproduksjon
Det kom også nye tall for industriproduksjonen i USA. Den viste en oppgang på 0,8 prosent i november. Det viser tall fra den amerikanske sentralbanken. Industriens kapasitetsutnyttelse steg til 71,3 prosent fra 70,6 prosent i oktober.

I forkant hadde økonomene forventet at industriproduksjonen ville stige med 0,5 prosent i november, viser estimater innhentet av Bloomberg. Industriens kapasitetsutnyttelse var ventet å stige til 71,1 prosent.

Rentmøte
Oppgangen i produksjonsprisene og den økte industriproduksjonen bidrog trolig til at markedsrentene steg. Renten på tiårige statsobligasjoner steg fra 3,55 til 3,60 prosent. Tirsdag begynner også den amerikanske sentralbanken sitt to dager lange rentemøte.

Dystre boligbyggere
En meningsmåling blant medlemmene i boligentreprenørforeningen National Association of Home Builders viste overraskende pessimisme i desember. Indeksen falt til 16 poeng, det laveste nivået siden juni.

Olje opp
Oljeprisen har vært svak i desember, men snudde opp tirsdag. Den amerikanske referanseoljen WTI steg for første gang etter ni minusdager på rad. Prisen steg 1,18 dollar til 70,69 dollar fatet. I London steg Brent-olje 16 cent til 72,05 dollar.

Delindeksen for oljeaksjer falt 0,2 prosent, men delindeksen for oljeservice steg 1,4 prosent.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -0,47% til 10.452,00

Nasdaq -0,50% til 2.201,05

S&P 500 -0,55% til 1.107,93

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.