*Nettavisen* Økonomi.

Bankgiganter innfrir kriselån

Citigroup Citibank Citi Foto: SPENCER PLATT (Scanpix)

Citigroup og Wells Fargo & Co. betaler nå tilbake.

15.12.09 14:45

Som de to siste av de store nasjonale forretningsbankene i USA, så vil Citigroup og Wells Fargo nå tilbakebetale midlene de fikk låne fra amerikanske føderale myndigheter i forbindelse med finanskrisen i fjor høst.

Totalt vil Citigroup og Wells Fargo tilbakebetale henholdsvis 20 og 25 milliarder dollar til krisefondet Troubled Asset Relief Program som ble satt opp av amerikanske myndigheter for å yte likviditet til det amerikanske bankvesenet. Innfrielsen av TARP-midlene skjer etter av begge har fått på plass store emisjons- og refinansieringspakker i markedet.

Med tilbakebetalingen fra de to storbankene har 185 milliarder dollar av de totalt 245 milliarder dollarene som TARP utbetalte til bankene, blitt innfridd. De føderale myndigheten vil i forbindelse med at Citigroup nå tilbakebetaler, selge sin eierandel på 34 prosent i bankkonsernet. Eierandelen kom i stand etter at myndigheten valgte å konvertere 25 milliarder av TARP-midler til egenkapital.

I forbindelse med tilbakebetalingen slipper storbankene også ut av den strenge overvåkningen som har vært pålagt i forbindelse med ytelsen av krisemidlene. Citi og Wells Fargos innfrielser følger kun kort tid etter at Bank of America annonserte at de vil innfri sine lån på hele 45 milliarder dollar.

Innfrielsene kommer under ett år etter at flere analytikere og økonomer fryktet av blant annet Citi og Bank of America sto i fare for måtte bli overtatt av det amerikanske finansdepartementet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.