NA24.no

Bankhåp på Wall Street

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Kraftig oppgang på de amerikanske børsene.

De amerikanske børsene stiger rett opp etter åpning mandag.

NA24 - din næringslivsavis

Den brede S&P 500 stiger 2,33 prosent til 786,44 poeng, mens industriindeksen Dow Jones er opp 2,06 prosent til 7.427,65 poeng. futures er opp 2,8 prosent. Teknologibaserte Nasdaq er opp 1,86 prosent til 1.484,41 poeng.

Mandag la finansminister Timothy Geithner frem detaljene i det som har fått navnet Public Private Investment Program. Under dette programmet skal amerikanske myndigheter sammen med private investorer kjøpe verdipapirer med problemer til en verdi av mellom 500 milliarder og 1000 milliarder dollar. Fondet som skal settes opp skal kjøpe verdipapirer fra bankene, og dermed ta ut risiko fra deres balanser.

- Ved å tilby et marked for disse verdipapirene, et marked som i dag ikke eksisterer, vil dette programmet hjelpe til å øke verdipapirenes verdi, øke utlånskapasiteten og redusere usikkerheten for tap på bankenes balanser, skriver Geithner i et leserinnlegg i avisen Wall Street Journal mandag.

Han mener at bankenes mulighet til å kvitte seg med denne type aktiva til dette fondet vil gjøre det lettere for banker å hente privat kapital.

Forventningene til Geithners plan løfter finansaksjene fra start. Citigroup stiger 27 prosent, mens Bank of America løftes 17 prosent rett etter åpning.

- Dette er retur til bad bank-konseptet som stripper bankene for giftige eiendeler uten å nasjonalisere. Dette vil spire til oppgang i finansaksjer, sier strateg Francois Chevallier ved VP Finance i Paris til Reuters.

Investorene kommer også til å holde øye med flere viktige nøkkeltall denne uken. Igjen er det tegn til noe bedring fra boligmarkedet. Prisene faller videre, men nå har salgstakten tatt seg opp.

Salget av brukte boliger økte overraskende med 5,1 prosent til 4,72 millioner i februar. Det melder bransjeorganisasjonen National Association of Realtors. Økonomene forventet at bruktboligsalget ville havne på 4,45 millioner i årlig salgstakt. Samtidig er det et dypt fall i boligprisene. Medianprisene falt med over 15 prosent.

Mandag kom det tall fra den amerikanske sentralbankens distriktkontor i Chicago som indikerer at den økonomiske aktiviteten kan ha bunnet ut I januar. Chicago Feds nasjonale aktivitetsindeks som følger glidende snittet for tre måneder lå på minus 3,48 poeng i februar.

Revideringer viser at samme indeks lå på minus 3,61 poeng i januar, og at det da havnet på det laveste nivået siden 1975. Opprinnelig anslå målingene at indeksen lå på minus 3,41 poeng i årets første måned.

Selv om det var tegn til bedring viser undersøkelsen at nasjonens økonomi har forblitt i en dyp resesjon gjennom de tre månedene som ble avsluttet i februar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere