*Nettavisen* Økonomi.

Bankkollaps på børsen

Foto: Scanpix

Dyster bankdag på Oslo Børs. Finansaksjene fikk juling for andre dag på rad.

20.01.09 18:04

Norges største finanskonsern har hatt en forferdelig start på uken. For andre dag på rad ledet DnB Nor aksjene nedover.

NA24 - din næringslivsavis

Tirsdag endte hovedindeksen på Oslo Børs dagen 1,41 prosent ned til 220,24 poeng.

Minus 31,31 prosent på to dager
Skeptiske investorer over hele Europa har sendt bankaksjene nedenom og hjem på grunn av frykt for nye store tap etter feilslåtte investeringer og problemer som følge av kredittkrisen. Dermed ble bankaksjene de store taperne tirsdag.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

I Norge spekuleres det i at DnB Nor kan bli nødt til å henvende seg til aksjemarkedet for å hente inn frisk kapital etter tap i milliardklassen. Aksjekursen stupte 18,54 prosent til 16,70 kroner. Så lavt har ikke aksjekursen vært siden oktober 1998.

Denne uken har banken falt hele 31,31 prosent, og status så langt i år er en nedgang på 38,15 prosent.

Les mer: Markedet redd for stjernesmell i DnB Nor

Som om ikke det var nok. Tirsdag avgjorde Bankklagenemnda at en kunde kan slippe unna avtalen da vedkommende kjøpte strukturerte spareprodukter gjennom DnB Nor. Det innebærer at DnB Nor ikke kan kreve inn gjeld og renter i forbindelse med lånopptak knyttet til investeringen.

Les mer: Kan kreve flere milliarder av DnB Nor

En aksjemegler NA24 snakket med tirsdag ettermiddag kommenterer at det er mange som frykter en dårlig nyhetsstrøm fra DnB Nor i tiden fremover, og særlig fokus på tapsavsetninger.

- "Ingen" vil sitte i aksjen dersom dette kommer, og man selger seg bare ut, sier megleren.

Aksjekursen til finanskonsernet Acta reagerte også massivt på avgjørelsen i Bankklagenemnda. Aksjen falt hele 16,53 prosent til 2,02 kroner. Storebrand falt 10,22 prosent til 12,30 kroner.

Oljeprisen steg
Oljeprisen tok en vending oppover tirsdag ettermiddag. Prisen på nordsjøolje steg 1,81 prosent til 45,32 dollar per fat. Oppgangen i oljeprisen hjalp StatoilHydro-aksjen over i positivt terreng. Den norske oljekjempen endte dagen opp 0,41 prosent til 121,50 kroner.

Flere av de andre tungvekterne deiset i bakken tirsdag. Yara falt 2,06 prosent til 154,50 kroner, mens solenergiselskapet REC endte ned 5,28 prosent til 61 kroner.

Rettstvist
Oljeserviceselskapet EMGS har tapt tre patenter i forbindelse med en rettstvist mot Schlumberger. Nå har de hentet inn Goldman Sachs som rådgivere i forbindelse med videre kommersialisering av sin teknologi.

EMGS-aksjen falt 12,50 prosent til 3,50 kroner og endte dagen høyt opp på taperlisten.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.