*Nettavisen* Økonomi.

Bankkollaps på børsen

Foto: (Scanpix/Montasje)

Investorene flyktet fra aksjemarkedet på grunn av økt usikkerhet.

12.02.09 17:49

Investorene søker mot trygge havner på grunn av fornyet usikkerhet rundt tilstanden i økonomien. Det gjør at de forlater aksjemarkedet og sender kursene ned.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

På Oslo Børs er det synlig gjennom at hovedindeksen faller 2,59 prosent til 231,09 poeng.

Les mer: Flykter til dollar og gull

Reaksjoner på manglende detaljer rundt redningspakken til den amerikanske presidenten får noe av skylden for den økte usikkerheten. Det har gjort at børsene i Europa faller mellom 2 og 3 prosent. I USA har også børsdagen innledet med store fall.

Les mer: Bredt fall i USA

DnB Nor faller
Resultatsesongen fortsetter med full styrke. Aksjemarkedet tok først godt i mot resultatene til Norges største bank DnB Nor, før det snudde markert ned.

I fjerde kvartal leverte de tall som lå godt over forventingene. Selv om bunnlinjen ble redusert til 1,9 milliarder dollar i løpet av de tre siste månedene av 2008 i forhold til 5,1 milliarder kroner som de fikk i tilsvarende kvartal året før, så hadde analytikerne ventet at resultatet ville havne på 1,77 millioner kroner.

HTML EMBED
ID: 2529194
DISKUTÈR HER:Hva tror du skjer på Oslo Børs?

På det høyeste var DnB Nor-aksjen opp over 3 prosent torsdag morgen, men i løpet av dagen snudde stemningen, og kursen falt til slutt 8 prosent til 25,30 kroner.

Det var spesielt frykten for emisjon som førte til aksjekollapsen. I kvartalsrapporten skriver DnB Nor at kjernekapitaldekningen var på 6,7 prosent i fjerde kvartal, men at selskapet har ambisjoner om å styrke denne til over 8 prosent innen utgangen av 2010.

I markedet blir dette tolket som at man nå nærmer seg en aksjeutvidelse. Enkelte har også tatt frem de økende tapene, spesielt i Danmark, som en enda kime til bekymring.

Les mer: DnB Nor klinker til

Sendes opp
Det går bedre for Eitzen Maritime Services som løftes 2,53 prosent til 2,03 kroner. Selskapet har også levert sitt resultat etter fjerde kvartal, og kan vise til en vekst på bunnlinjen.

Les mer: Flatt fra Eitzen Maritime

Store tapere
Oljeserviceselskapet EMGS faller 10,30 prosent til 4,53 kroner etter at de har presentert sitt resultat for fjerde kvartal.

Nedturen fortsetter også for tørrbulkrederiet Golden Ocean. Onsdag meldte de at de kan bli nødt til å be aksjonærene om ny kapital gjennom en emisjon. Bakgrunnen er det omfattende byggeprogrammet og problemer med motpartsrisiko.

Aksjekursen blir sendt ned hele 18,95 prosent til 3,85 kroner. Det siste halve året har aksjekursen i selskapet mer eller mindre kollapset, og over 85 prosent av selskapets verdi er radert bort.

Seismikkselskapet TGS er sammen med Wilh. Wilhelmsen lyspunktene blant de store selskapene. Aksjene stiger 1,55 prosent til 45,75 kroner og 8,16 prosent til 76,25 kroner.

Les mer: TGS spår nedgang og Wilhelmsen ser nedtur

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag