Gå til sidens hovedinnhold

Bankkollaps på Wall Street

Finansaksjene drar USA-børsene ned i dypet.

Etter å ha startet dagen med en teknologidrevet blir USA-børsene grepet av akutt høydeskrekk og raser, tirsdag kveld.

NA24 – din næringslivsavis

Dow Jones Industrial detter 1,68 prosent til 9.335,14 poeng, mens S&P 500-indeksen raser 1,72 prosent til 1.003,04 poeng. Også teknologitunge Nasdaq Composite faller kraftig, ned 1,71 prosent til 1974,80 poeng. Dette til tross for salget av internettelefoniselskapet Skype fra nettauksjonsselskapet eBay på 2,75 milliarder dollar.

Les mer: eBay selger Skype

Høydeskrekk
Det er finansaksjene som drar indeksene ned, på bekymring over at de har steget for mye den siste tiden.

– Fremtiden for bankene er ikke like gjørmete som den var for to kvartaler siden, men den er fortsatt ikke klar, påpeker fondsforvalter Don Wordell til Bloomberg News.

Wordell mener den seneste tiden oppgang for bankaksjer ikke er «bærekraftig».

Fallet i finansaksjer ledes av forsikringsgiganten AIG med et ras på 16 prosent. Det er kanskje ikke så rart at investorer har fått litt høydeskrekk da aksjen steg utrolige 245 prosent i august.

Også i resten av bransjene foretas det gevinstsikring, og det er en gjennomgripende uro for at investorene har vært for optimistiske.

– Det er gevinster som vil bli tatt. Oppfattelsen er i ferd med å bygges opp om at omfanget og varigheten av denne bedringen har vært overestimert, sier strateg Philip Isherwood i det britiske meglerhuset Evolution Securities til Marketwatch.

Septemberspøkelset
Det hjelper heller ikke på nervøsiteten at vi er inne i en historisk dårlig måned.

En undersøkelse gjennomført av analysehuset Investtech viser at september er en vanskelig måned for aksjemarkedene. Blant annet har den kjente Dow Jones-indeksen falt 1,4 prosent i snitt de foregående 78 årene, og det har vært et overtall av negative måneder

Les mer: Nå blinker faresignalene

– September har historisk vært en veldig tøff måned for markedet. Jeg tror folk har det bak i tankene at det kan være på tide å ta pengene av bordet, sier lederen for aksjehandel Ryan Larson hos Voyager Asset Management til CNN Money.

Heller ikke Oslo Børs slapp unna bekymringene.

Les mer: Børsen skremt av septemberspøkelset

Trosser makrotall
Nedgangen trosser en rekke positive makrotall.

Ferske tall fra Europa viser at arbeidsledigheten i eurosonen ligger på det høyeste nivået på over ti år. I august steg ledigheten til 9,5 prosent for de 16 landene som inngår i eurosamarbeidet.

Innkjøpssjefene i USA tror nå på at økonomien vil vise veksttakter. Ferske tall fra innkjøpssjefundersøkelsen ISM viser at indeksen steg til sterke 52,9 poeng i august fra 48,9 poeng i juli. Et tall over 50 viser troen på en økonomisk vekst og bedring i økonomien. Dette er tall som følge nøye av finansmarkedene, og kom som en positiv overraskelse.

Les mer: Tror på økonomisk vekst

Handelsdepartementet i USA slapp tall som viser at bygg- og anleggsinvesteringer falt med 0,2 prosent i juli. Økonomene hadde her ventet en flat utvikling. Samtidig ble tallene for juni nedjustert til en oppgang i investeringene på 0,1 prosent fra 0,3 prosent som opprinnelig ble rapportert.

Boligmarkedet i USA har begynt å vise tegn til at bunnen kan være nådd, og i forrige uke kom det flere oppløftende nyheter knyttet til både prisutvikling og salgstakt av nye og brukte boliger.

I juli steg antallet boliger som ligger for salg med 3,2 prosent, viser en gjennomgang fra The National Association of Realtors. Indeksen som kalles «pending homesales» omfatter brukte boliger der det allerede er inngått en salgskontrakt, men et salg fortsatt venter på å bli gjennomført. Oppgangen på 3,2 prosent til 97,6 i juli, kommer etter en oppgang på 3,6 prosent måneden før. Ifølge en gjennomgang av Bloomberg News ventet økonomene en indeks på 1,6 prosent.

Les mer: Bedring i boligsalget i USA

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot