Bankkrise i Danmark

Den Danske banken Fjordbank Mors gikk konkurs i helgen.

Den Danske banken Fjordbank Mors gikk konkurs i helgen. Foto: (Fjordbank Mors)

Kunkursrammet bank skaper frykt for en alvorlig bankkrise.

27.06.11 11:12

Fredag gikk Fjordbank Mors konkurs, og må overlate sine eiendeler til det statlige bankredningsselskapet Finansiell Stabilitet.

Det betyr at millioner av danske bankkunder må se pengene sine tapt.

Risikable utlån
Banken var en sammenslåing av Morsø Sparekasse og Morsø Bank. Konkursen skal skyldes store, risikable utlån til landbruket og eiendomssektoren.

Innskudd på over 750.000 kroner må trolig regnes som tapt. Det er ikke bestemt hvor stor del av tapet som faller på obligasjonseierne.

- Ny krise
Eksperter tror at dette bare er begynnelsen, og at Danmark kan stå ovenfor en alvorlig bankkrise.

- Når vi ser på årsregnskapene for 2008, 2009 og 2010 og kvartalsregnskapene for 2011, så kan vi se at det er noen banker som har det veldig vanskelig. Det kan godt ryke en håndfull banker til, sier lektor på Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet, Johannes Raaballe, til Dagbladet Børsen.

Raaballe tror årsaken er at kriserammede banker ble holdt kunstig i live av staten i kjølvannet av finanskrisen i 2008.

Sentralbanken skjelver
Den danske sentralbanken blinker også med varsellampene.

I en rapport om landets finansielle stabilitet i mai påpeker de at flere små og mellomstore banker ikke tjener nok til å dekke tapsavsetningene. Disse bankene har utstedt gjeld med statsgarantier som løper ut de nærmeste årene, så de vil slite med finansieringen om kort tid.

Sentralbanken anbefaler disse bankene å redusere balansen, som blant annet innebærer å redusere eiendeler og gjeld, og å fusjonere med større banker. Det kan bety at den danske finanssektoren står ovenfor en omfattende omstrukturering, som bør skje frivillig og ikke gjennom kunkurser.

Moody's advarer
Kredittratingselskapet Moody’s truer også boliglånsbanken Realkredit Danmark med å redusere bankens AAA-rating hvis de ikke øker sikkerheten med 32 milliarder danske kroner. Realkredit Danmark reagerer med å droppe Moody’s som ratingselskap.

Renten på Realkredits obligasjoner steg kraftig fredag, som signaliserer at kjøpere anser obligasjonene som mer risikable. Danske Bank, som eier Realkredit, opplevde samtidig et dramatisk fall i aksjekursen fredag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag