NA24.no

Bankkrise i USA

Sist oppdatert:
Fredag kveld satte amerikanske myndigheter to nye banker under administrasjon som følge av den omfattende boligkrisen.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Den omfattende boligkrisen i USA trekker flere banker med seg i dragsuget. Fredag kveld overtok amerikanske myndigheter styringen over to nye krisebanker.

NA24 - din næringslivsavis

Bankene som nå er stengt er First National Bank i Nevada og First Heritage, melder nyhetsbyrået Reuters.

Solgt videre
Begge bankene ble umiddelbart solgt videre til Mutual Bank of Omaha.

Fredagens bankkollaps skjer kun to uker etter at myndighetene stengte en av USAs største boliglånsbanker, IndyMac i California.

Under etterforskning
FBI har også innledet etterforskning mot den amerikanske storbanken. En kilde med kjennskap til etterforskningen sier til CNN at FBI nå etterforsker om IndyMac utlånsrutiner har brutt amerikansk lovgivning.

IndyMac spesialiserte seg på å låne ut til kunder med lav kredittverdighet.

First National Bank hadde totale eiendeler på 17,5 milliarder kroner og 15 milliarder kroner i innskudd. First Heritage hadde eiendeler på 1,3 milliarder kroner og innskudd på 1,2 milliarder kroner, ifølge myndighetene.

Syvende bankkollapsen
De to bankene er henholdsvis den sjette og syvende bankene som har kollapset som følge av krisen i boligmarkedet i USA så langt i år.

Salget av boliger i USA faller dramatisk. Fallende boligpriser og pessimistiske forbrukere gir lite håp om noen ende på den amerikanske boligresesjonen som nå har var i hele tre år

Boligkrisen, som er den verste siden den store depresjonen på 30-tallet, har ført til at antallet tvangsauksjoner stiger kraftig i USA.

I andre kvartal ble over dobbelt så mange boliger solgt på tvangsauksjon sammenlignet med samme periode i fjor.

Freddie Mac og Fannie Mae
Det er også knyttet stor spenning rundt boliglånsinstitusjonene Freddie Mac og Fannie Mae. De to garanterer for nærmere halvparten av amerikansk boliggjeld.

Analytikere har satt spørsmålstegn ved de to statlig opprettede institusjonenes evne til å reise nødvendig kapital for å dekke inn tap etter kollapsen i det amerikanske boligmarkedet.

USAs regjering og sentralbank lover imidlertid omfattende tiltak for å redde de to boliglånsgigantene.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere