NA24.no

Bankpakke ga fest

Sist oppdatert:
Ny bankplan ga fest på Wall Street. Børsen opp 7 prosent.

Amerikanske myndigheters planer om å samarbeide med private investorer om å kjøpe ut råtne boliglånspapirer fra bankene skapte børsfest mandag.

De viktige indeksene steg rundt 7 prosent.

S&P 500-indeksen har nå steget nær 22 prosent fra bunnen i begynnelsen av mars, men indeksen er likevel 9 prosent lavere enn ved nyttår.

Skal kjøpe råtne lån
Mandag la finansminister Timothy Geithner frem detaljene i det som har fått navnet Public Private Investment Program. Under dette programmet skal amerikanske myndigheter sammen med private investorer kjøpe råtne papirer basert på boliglån til en verdi av mellom 500 milliarder og 1000 milliarder dollar fra amerikanske banker.

Mesteparten av finansieringen kommer som lån fra det amerikanske banksikringsfondet FDIC. Resten er delvis statlige penger fra det såkalte TARP-fondet og delvis fra private investorer.

Håpet er at tilgangen på statlig finansiering vil gjøre at dette markedet igjen begynner å fungere, samt at den private deltagelsen gjør at man får en form for markedspris som også staten kan forholde seg til.

- Ved å tilby et marked for disse verdipapirene, et marked som i dag ikke eksisterer, vil dette programmet hjelpe til å øke verdipapirenes verdi, øke utlånskapasiteten og redusere usikkerheten for tap på bankenes balanser, skriver Geithner i et leserinnlegg i avisen Wall Street Journal mandag.

Han mener at bankenes mulighet til å kvitte seg med denne type aktiva til dette fondet vil gjøre det lettere for banker å hente privat kapital.

- Dette er retur til bad bank-konseptet som stripper bankene for giftige eiendeler uten å nasjonalisere. Dette vil spire til oppgang i finansaksjer, sier strateg Francois Chevallier ved VP Finance i Paris til Reuters.

Les også: Obama frir til Wall Street

Bankaksjene leder an i oppgangen mandag. Aksjer som Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley og JP Morgan Chase steg alle rundt 20 prosent eller mer.

Men selv om bankene ledet an, var oppgangen bred. Alle de viktige sektorene viste pluss.

Tegn til boligbedring
Investorene kommer også til å holde øye med flere viktige nøkkeltall denne uken. Igjen er det tegn til noe bedring fra boligmarkedet. Prisene faller videre, men nå har salgstakten tatt seg opp.

Salget av brukte boliger økte overraskende med 5,1 prosent til 4,72 millioner i februar. Det melder bransjeorganisasjonen National Association of Realtors. Økonomene forventet at bruktboligsalget ville havne på 4,45 millioner i årlig salgstakt. Samtidig er det et dypt fall i boligprisene. Medianprisene falt med over 15 prosent.

Mange av omsetningene er nå tvangssalg, men en fattig trøst er altså at man i det minste finner kjøpere bare prisen er lav nok.

Boligrelaterte aksjer, som entreprenører, steg mandag.

Les også: Løft for boligsalget i USA

Olje opp
Oljeprisen, som forrige uke steg i takt med at dollaren falt, har fortsatt å styrke seg selv om dollaren de siste dagene har stabilisert seg.

Et fat av den amerikanske referanseoljen WTI for levering i mai endte opp 3 prosent til 53,80 dollar i den fysiske handelen på råvarebørsen i New York mandag.

Les også: Dollarsmurt oljeoppgang

Delindeksen for oljeaksjer steg mandag 7 prosent, delindeksen for oljeservice 10 prosent.

Også andre råvareaksjer steg. Aluminiumsgiganten Alcoa endte opp 13 prosent.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +6,84% til 7.775,86

Nasdaq +6,76% til 1.555,77

S&P 500 +7,08% til 822,92

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere